Még több fényt az atomra

A környezetvédelmi ügynökség nem akarja az orrunkra kötni, ha a radioaktív sugárzás szintje meghaladja a figyelmeztetési határértéket.
Hirdetés

A Greenpeace romániai szervezete kíváncsi lett volna azokra az elmúlt tíz év azon eseteire, amikor a radioaktív sugárzás szintje Romániában meghaladta a figyelmeztetési határértéket, de az Országos Környezetvédelmi Ügynökség nem adta ki az adatokat arra hivatkozva, hogy ezek nem közérdekűek.

A környezetvédő szervezet szerint a hatóság ezzel megsértette a közérdekű információk nyilvánosságra hozását szabályozó, 544/2001 számú törvényt, mert a Greenpeace úgy véli, igenis a lakosságra tartozik, ha gyanúsan megnő a sugárzási szint a levegőben, vízben, talajban vagy növényzetben.

A hatóság szerint viszont a figyelmeztetési érték elérése és meghaladása még nem jelent veszélyt a környezetre és a lakosságra, ezért nem minősül közérdekűnek.

A Greenpeace nyilvánosan is felszólítja ügynökséget, hogy válaszoljon a beadványára a kért adatokkal, és kéri Korodi Attila környezetvédelmi minisztert, hogy tegye átláthatóvá az ilyen jellegű információkat. A lakosság segítségét is igénybe venné, ezen a linken található űrlappal bárki kérheti az ügynökség elnökét, hogy szolgáltassa ki az adatokat a sugárzási értékekről.

Hirdetés

Romániában Cernavodán működik atomerőmű jelenleg két reaktorral. A harmadikhoz és a negyedikhez még mindig befektetőket keres az állam.

A Greenpeace világszerte ellenzi az atomenergia felhasználását az atomerőművek baleseteire hivatkozva, illetve arra, hogy még mindig nincs hosszú távú megoldás az atomerőművek kiégett fűtőelemeinek biztonságos tárolására.

Hirdetés