Az RMDSZ-é marad a miniszterelnök-helyettesi tisztség

Tulajdonképpen minden marad a régiben: Kelemen ugyan távozik a kormányból, de posztjai RMDSZ-es kézben maradnak.
Hirdetés

Nem kell amiatt aggódnia az RMDSZ-nek, hogy Kelemen Hunor kormányból való távozását követően elveszíti az általa betöltött kormánytisztségeket. Victor Ponta miniszterelnök kijelentette: a miniszterelnök-helyettesi és a művelődési miniszteri tisztség továbbra is a szövetségé marad.

Mint arról beszámoltunk, Kelemen a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) pénteki ülését követően jelentette be, hogy a koalíciós partnerével, a Szociáldemokrata Párttal (PSD) a kisebbségek jogainak európai uniós szintű szabályozását szorgalmazó polgári kezdeményezés miatt kirobbant vita nyomán az RMDSZ a korábbi fenyegetések ellenére nem lép ki a kormányból, mivel Ponta kompromisszumos javaslatot tett. Ő maga azonban lemond kormánytisztségeiről, mivel nem tartja összeegyeztethetőnek, hogy egyszerre legyen tagja annak a kormánynak, amelynek nevében a külügy az Európai Bizottság oldalán lépett be a kisebbségek által az uniós testület ellen indított perbe, és szerepeljen a polgári kezdeményezés benyújtói között.

Mint ismeretes, az RMDSZ és az Európai Kisebbségek Föderatív Uniója (FUEN) azért perelte be az Európai Bizottságot, mert az illetékesség hiányára hivatkozva – azzal érvelve, hogy a kisebbségi kérdés tagállami hatáskörbe tartozik – nem volt hajlandó érdemben foglalkozni a FUEN által benyújtott polgári kezdeményezéssel.

Meg nem erősített értesülések szerint egyébként előfordulhat, hogy az RMDSZ Markó Béla szenátort, a szervezet korábbi elnökét jelöli a Kelemen távozásával megüresedő kormánytisztségekre. Markó azonban közölte, nem kíván Kelemen utódja lenni.

 

Hirdetés