Másfélszeresére emelik a gépkocsiadót?

Legalábbis ezt tervezi a kormány. Éppen írja át az Adótörvénykönyvet. Csak a nagy motorral hajtók járnak jól.
Hirdetés

150 százalékkal is emelkedhet a gépkocsiadó, ha az új Adótörvénykönyv a kormány által tervezett formájában lép majd életbe – írja a Mediafax hírügynökség. A román kormány ugyanis úgy készül módosítani ezt az adónemet, hogy a kis köbcentis motorokkal futó gépjárművek tulajdonosait sarcolja meg, a 2000 köbcenti felett viszont csökken az adó.

A tervezet szerint az 1600 köbcentisnél kisebb motorú gépkocsi-tulajdonosoknak a jelenlegi 8 lej helyett 20 lejt kell majd fizetniük 200 köbcentinként, ami másfélszeres szorzót jelent.
 
Akinek a gépkocsiját 1601 és 2000 köbcenti közötti motor hajtja, annak 200 köbcentinkénti adója 18 lejről 30 lejre nő. Viszont ha bivalyerős autónk van, akkor jól járunk: a 2000 köbcentisnél nagyobb motorokra az adó 72 lejről 60 lejre csökken szintén 200 köbcentinként.
 
Az adóemelés érinti majd a tehergépjárművek, motorkerékpárok és motorcsónakok tulajdonosait is.
 
Traian Băsescu államfőnek épp azért nem tetszik, hogy a kormány csökkenti az egészségügyi biztosítás hozzájárulását, mert szerinte az így keletkező deficitet a kormány az ingóságok és ingatlanok adójának emelésével szeretné fedezni. Ezért még nem is hirdette ki a biztosítási hozzájárulás csökkentéséről szóló törvényt.

Hirdetés