Ma eldőlhet, szakad-e a koalíció

Ma tárgyal Kelemen Hunor Victor Pontával. Szüszpansz és izgalom és körömrágás.
Hirdetés

Vízválasztónak ígérkezik az RMDSZ kormányszereplése szempontjából a szövetség elnöke és Victor Ponta miniszterelnök között a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezésről szóló szerdai megbeszélés – emlékeztet a Krónika. Azt azonban, hogy a tárgyalások vége szakítással vagy ígérgetések utáni baráti kézfogással zárul, egyelőre nehéz megjósolni. Annyi azonban bizonyos, hogy még a szövetség képviselői sem értenek egyet abban, hogy kormányon vagy ellenzékben kellene folytatni a politizálást. Egy dologban helyezkednek csak közös álláspontra: a frissen kirobbant koalíciós konfliktustól függetlenül új alapokra kell helyezni a Szociáldemokrata Párttal (PSD) fennálló együttműködést.

Mint ismeretes, két alakulat között annak kapcsán robbant ki a viszály, hogy Románia a külügyminisztérium révén az RMDSZ megkérdezése nélkül lépett be a luxemburgi bíróságon zajló, a szövetség és nemzetközi partnerei által kisebbségvédelmi ügyekben indított perbe.

Márton Árpád háromszéki parlamenti képviselő szerint például a szerdai egyeztetés után kell meghoznia az RMDSZ-nek a döntést, hogy kormányon marad vagy sem. A székelyföldi politikus ugyanis úgy véli, a párbeszéd hiányából fakadnak a koalíciós nézeteltérések

Vákár István eközben úgy fogalmazott, ha a kormány fenntartja a magyarsággal szembeni ellenséges álláspontját, akkor távozni kell a hatalomból, ha viszont hajlandó változtatni ezen, akkor lehet tárgyalni. A Kolozs megyei önkormányzat RMDSZ-es ügyvivő alelnöke tűrhetetlennek nevezte, hogy a román kormány elutasítja a Minority SafePack által javasolt alapjogokat.

Pataki Csaba szenátor is amondó, hogy előbb még egyszer „körül kell járni a dolgot”, és azután kell bölcs döntést hozni. Borboly Csaba eközben arról beszélt, hogy Kelemen Hunor és Victor Ponta talál megoldást a kialakult helyzetre.

Az RMDSZ-es politikus nyilatkozatait az alábbi linkre kattintva olvashatja el.

Hirdetés