Megtisztítják a szépvízi örmény katolikus templomot

Műemléklistán lenne a helye a 250 éves szépvízi örmény katolikus templomnak. Ebben „némi” olajfesték is akadály, amelyet a ’70-es években kentek fel az épület belső falaira.
Hirdetés

A különböző felmérések mellett egy falkutatási és egy művészettörténeti tanulmány elkészítése is szükséges ahhoz, hogy egy épület felkerülhessen a műemléklistára. A szépvízi örmény katolikus templom esetében itt jelentkeztek a gondok. „Amikor a falkutatási tanulmány készült, egy marosvásárhelyi szakember, Kiss Loránd elszörnyülködött, hogy a belső falak olajfestékkel vannak lefestve, és kimondta azt, amit mi is tudtunk, hogy mekkora kár ez az épületre nézve, és hogy szükséges eltávolítani” – foglalta össze az előzményeket a maszol.ro-nak Zakariás István, a Csík körzeti Magyar-Örmény Szentháromság Alapítvány kuratóriumi tagja.

A helybeliek nem voltak restek, és kalákatábort szerveztek, amelynek keretében középiskolás és egyetemista diákok távolítják el a ’70-es években felkent olajfestéket. A szervezők egész kalákatábor-sorozatot szeretnének, hiszen úgy látják, ez egy jó lehetőség arra is, hogy a fiatalokkal megismertessék az örménység történelmét, kultúráját.

Hirdetés