Tusványos sztorizik és építi a vitakultúrát

Jó hírekkel szolgáltak a táborozóknak keddi sajtótájékoztatójukon a szervezők. A medvét vártuk, de nem jött.
Hirdetés

Az enyhe nosztalgiázás jellemzi idén a XXV. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort – a retrospektív jelleg nyilván a 25. évfordulóból következik. Ez abban is megmutatkozik, hogy a Tusnádfürdőn rendezett, de hivatalosan még mindig „bálványosi” tábor ezúttal valóban Bálványoson kezdődik.

Július 22-én, kedden ugyanis ott gyűlnek össze az alapító atyák és anyák, többek közt Németh Zsolt, Smaranda Enache, David Campanale brit újságíró vagy Sántha Attila költő, akinek a kézdivásárhelyi garzonlakásában született meg egykor a nyári tábor ötlete.

A maci figyeli a szervezőket… 

Tusványos hagyományosan a politika és szórakozás kettősére épül, lássuk először a medvét, azaz a politikát. A rendezvény idei

politikai része három főtéma köré csoportosul

– ezt Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, Tusványos politikai programkoordinátora mondta el. Sorrendben ez így néz ki:

Választások. Idén négyféle választás volt, illetve lesz Romániában és Magyarországon (európai parlamenti mindkét országban, parlamenti és önkormányzati odaát, elnökválasztás ideát). Ezek mind értékelés tárgyát képezik majd a táborban.
 
25 év. Korszakforduló volt ’89-ben, nem vitás, ekkor történt a rendszerváltás, és beindult a bálványosi folyamat is. Összegzés, szembenézés, áttekintés, ezek a hívószavak – híven az idei tábor mottójához: Történetekből történelem. Sztorizgatásra is számíthatunk: szerdán délután a fősátorba várják mindazokat, akik személyes történeteiket szeretnék megosztani az elmúlt negyedszázad táborairól.
 
Nemzetpolitikai párbeszéd. A táborba várják az összes magyar EP-képviselőt, Tőkés Lászlóval az élen, a romániai magyar megyeitanács-elnököket (akiket egyfajta kérdezz-felelek formájában izzaszthatnak meg az újságírók), de valószínűleg ott lesznek az erdélyi magyar pártok vezetői is, Kelemen Hunor és Toró T. Tibor, továbbá a magyarországi politikai élet olyan nagyágyúi, mint Trócsányi László igazságügyi miniszter, L. Simon László vagy Schiffer András. Sőőőt, még Szász Jenő is. És természetesen 
 

Orbán Viktor miniszterelnök is megtartja 

 
hagyományos szombati előadását. Az eddigi politikai csatározásoktól függetlenül mindenkit szívesen látnak, aki hajlandó eljönni és egy asztalhoz ülni politikai ellenfeleivel, nagyjából így összegezhető a szervezők alapállása. A román csúcspolitikusokat viszont nehéz elcsábítani, ennek egyik legfőbb oka, Sándor Krisztina szerint, a közelgő államfőválasztás – ilyenkor senki nem szeret kockáztatni.
 
 
… a kistestvére, azaz a plüsstestvére pedig az újságírókat.
 
Az ifjúsági szervezeteknek is jut hely bőven a programban, tudhattuk meg Fancsali Barnától, a tábort hatodik éve (társ)szervező Magyar Ifjúsági Tanács elnökétől. Kerekasztal-beszélgetésen vesznek részt a Fidelitas, a MIT, a Magyar Ifjúsági Konferencia, a Minta és talán a MIÉRT képviselői is. Újdonság:
 

idén himnusza is van Tusványosnak,

mégpedig az Intim Torna Illegál A számon a szívem című nótája (lásd alant). De lesz futballkupa általános és középiskolásoknak, a rendezvényt pedig a Felszállott a páva gálaestjével zárják.

Popa Ilona MIT-alelnök, Tusványos programfelelőse szerint kicsit karácsonyfára hasonlít a program: a mintegy húsz partnerszervezet sátra mellett leginkább a koncertek biztosak. Mátis Jenőt idézve: a program csak akkor lesz végleges, amikor a tábor lejár. Ott lesz a Role, a Heaven Street Seven, Rúzsa Magdi, Baricz Gergő, a Tankcsapda, a Quimby, a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO), a Vad Fruttik, az Intim Torna Illegál, az Edda, a Kiscsillag, és lehetőséget kapnak a bemutatkozásra olyan tehetséges pályakezdő zenekarok, mint a Bagossy Brothers Company vagy a Face Today is.

Hirdetés

És meglepetések is lesznek, de azok azért meglepetések, hogy ne árulják el.

Jó hír a sátorozók számára:

Idén, a jubileumi alkalomnak köszönhetően, olcsóbb lett a sátorhely, csak 15 lej egy éjszakára. Aki öt napig részt vesz, az kedvezményesen, 70 lejért táborozhat. Folyamatban az illemhelyek és zuhanyzók felújítása, a Csűr Olt felőli oldalát pedig – ihaj-csuhaj – kirúgták, hogy kedvére bulizhasson a tisztelt publikum. Ihatunk Ursus sört, Tusnád ásványvizet és a Pepsi termékcsalád üdítőit. Köszönjük az infót Vadász-Szatmári Huba MIT-alelnöknek, Tusványos táborigazgatójának.

A medve programjáról nem kaptunk hírt, de majd a helyszínen tájékozódunk.

 

Hirdetés