Nem a kóbor kutyák elaltatására

Örülhetnek az állatvédők: felfüggesztették a kóbor kutyák elaltatását lehetővé tevő jogszabályt. Azért ez még nem jogerős.
Hirdetés

Felfüggesztette a kóborkutya-törvény alkalmazási normáit a bukaresti táblabíróság
Ezt kedden közölte a Vier Pfoten állatvédő szervezet, amely megtámadta a bíróságon a jogszabályt. A szervezet ügyvédje szerint a döntés értelmében azonnali hatállyal fel kell függeszteni a kóbor kutyák elaltatását, amíg a bíróság a jogszabály eltörléséről is dönt.

Mint ismeretes, az állatvédő szervezet azért fordult a bírósághoz, mert szerinte a kóborkutya-törvény alkalmazási módszertana törvénytelen előírásokat tartalmaznak. Ilyen például, hogy a helyi önkormányzatok magáncégeket bízhatnak meg a kóbor kutyák helyzetének kezelésével, ez pedig érdekkonfliktushoz vezet, és a közpénzek átláthatatlan elköltésével jár. Emellett korlátozza a menhelyek látogatását, így csökkenti az örökbefogadások esélyét, és az állatok tartási körülményeit is nehezebb nyomon követni.

A kóborkutya-törvény alkalmazási módszertanának felfüggesztésével azonban sem Bukarest főpolgármestere, sem az Állatfelügyeleti és -védelmi Hatóság nem ért egyet. Szerintük amióta életbe lépett a törvény 75 százalékkal kevesebb személyt haraptak meg kóbor-kutyák.

A döntés még nem jogerős.

 

Hirdetés