A SRI-főnök megerősítette: Băsescu nem hazudott

Ha eddig nem hitte volna el, hogy az utóbbi idők legnagyobb korrupciós botránya robbant ki Băsescu államfő öccse letartóztatásával, akkor most meggyőződhet róla.
Hirdetés

Megszólalt ugyanis a Román Belföldi Hírszolgálat (SRI) igazgatója, George Maior, akit a parlament titkosszolgálatokat felügyelő szakbizottsága hallgatott ki. Megerősítette, hogy Traian Băsescu államelnököt nem értesítették arról, hogy öccse, Mircea Băsescu közeli kapcsolatba került egy alvilági személlyel, akinek egyébként bűnözői tevékenységét már 2001 óta figyelte a hírszerzés. Arról viszont jól tudott Băsescu, hogy milyen bűnszövetkezetet működtet Sandu Anghel – akit Bercea Mondialként is emlegetnek.  2009. október 29-én kapott jelentést a maffiafőnök kétes tevékenységéről, több miniszterelnökhöz és Ion Iliescu volt államelnökhöz hasonlóan.

Hosszú a bűnlajstrom 

Anghel egy szegény roma családból származik, rendszerváltozás után jelentős, de kétes eredetű vagyonra tett szert. A hírszerzés látókörébe 2001-ben került. A bűnszövetkezet úgynevezett védőpénzt gyűjtött, lopott fémet értékesített, adócsalás miatt is indult ellenük eljárás, de emberkereskedelemmel is foglalkoztak, kiskorúakat kényszerítettek koldulásra Nyugat-Európában. Emellett a roma kisebbségnek szánt állami támogatások egy részét is eltérítették, bírákat fizettek le – mondta a SRI igazgatója.
 
A hírszerzés vezetőjét azért hívták be meghallgatásra, mert a román szociáldemokraták kételkedtek abban, hogy Traian Băsescu nem tudott testvére és Anghel kapcsolatáról.
 
Az ügyészek szerint az idén májusban csaknem kilenc évre elítélt Anghel családja 2011 és 2012 között megvásárolta Mircea Băsescu befolyását, hogy ez utóbbi, testvére közbenjárásával próbálja „kijárni” az akkor még előzetes letartóztatásban lévő Anghel szabadon engedését, vagy intézze el, hogy enyhébb büntetést kapjon. 

Hirdetés