Belebukhat az államfő öccse korrupciós botrányába

Tagadja a megvesztegetést Traian Băsescu államfő testvére, és azt állítja, hogy csak kölcsönt kapott a maffiózó hírében álló, nyolc év börtönre ítélt Bercea Mondial családjától.
Hirdetés

Folytatódik az államfő családját érintő a korrupciós botrány: Mircea Băsescu elismerte, hogy pénzt kapott a maffiózó hírében álló Bercea Mondial börtönbüntetésének enyhítésére, de azt állítja, hogy csak kölcsönről van szó. A hétfőn közzétett bírói indoklásból kiderül: igazolni nem tudja állításait.

Traian Băsescu államelnök öccsét péntek este helyezték 30 napos előzetes letartóztatásba, miután olyan rejtett kamerás felvétel került napvilágra, amelyen egy azóta elítélt személy fiával tárgyal arról, hogy utóbbi apja miként kerülhetne ki a börtönből, illetve, hogyan kaphatna enyhébb ítéletet.
 
A bíró szerint a rögzített beszélgetés hiteles felvétel, ezért az ügyben akár bizonyítékként is fel lehet használni. Megállapította, hogy a két személy közötti beszélgetés alapján Băsescu testvére elhitette a befolyását megvásárolni akaró személlyel, hogy ő valóban hatni tud testvérére, és „kijárható” a vádlott számára a kedvező igazságszolgáltatási döntés.

A kormánykoalíció menesztené Băsescut 

Bár a korrupciós botránytól Traian Băsescu elhatárolódott, a kormánykoalíció Cărlin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnök javaslatára olyan határozatot akar elfogadtatni a parlamenttel, amely kényszerítené Băsescut az elnöki tisztségből való lemondásra.
 
A román kormánykoalícióban helyet foglaló RMDSZ még nem döntött, hogy megszavazza-e ezt a nyilatkozatot. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfőn újságíróknak elmondta: csak a végleges nyilatkozat szövegének ismeretében alakítják ki álláspontjukat.
 
Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke közölte, hogy nem célszerű és nem hasznos Băsescu esetleges lemondása, hiszen novemberben amúgy is államelnök-választás lesz. Ezen Băsescu már nem vehet részt, mert második mandátumát tölti most. Az esetleges lemondása politikai válságot idézne elő, ami árt Romániának – magyarázta Borbély László.
Fotó: www.libertatea.ro

Hirdetés