Miénk itt a tér!

Kiverte a négyméteres fal a civilek biztosítékát. A kolozsvári Főtér egynapos privatizációja ellen tiltakoznak, a levélírástól a láncolásig bármi jöhet.
Hirdetés

Egyéni és csoportos tiltakozásba kezdtek azok a kolozsvári polgárok, akiket felháborít, hogy a június 30-i Billy Idol-koncert szervezője úgy akarja áttelepíteni a bulit a stadionból a Főtérre, hogy ez utóbbit négyméteres fallal venné körül. 

Mert annyi jegyet nem adott el az Amprenta Advertising, hogy megérje neki kibérelni a stadiont, és ingyenessé se tenné a koncertet, hogy ne kelljen visszafizetnie a már megvásárolt jegyek árát. Miközben a koncert előtti két napon ingyenes rockfesztivált rendez We are rocking the city néven.
 
Hogy a punk rocker Billy Idol koncertjének exkluzivitását megőrizze, az Amprenta négyméteres fallal kívánja lezárni a teret. A civilek azt kifogásolják, hogy ez nem más, mint a köztér magáncélú és profitorientált privatizálása, zárolása.
 
Emiatt Szakáts István, az AltArt alapítvány és a Főtér.ro-t kiadó egyesület elnöke nyílt levelet írt Billy Idolnak (reméljük, el is olvassa), amelyben tisztelettel arra kéri,

ne lépjen fel a Főtéren

a számára épített falak mögött. Mert bár praktikus megoldásnak tűnik, a rendezvény elfalazása
  • abszurd, mert magánosítja a köztér egy részét;
  • cinikus, mert azért fosztja meg a polgárokat az ingyenes köztérhasználat jogától, mert nem fizetnek egy profitorientált cégnek, és őket erről meg sem kérdezték;
  • elfogadhatatlan, mert így az elfalazott koncert a polgárok nyilvános megalázásának emlékművévé válik.
Szakáts arra kéri Billy Idolt, polgárként szolidarizáljon a polgárokkal, és jelenlétével ne legitimálja ezt az emlékművet.

A csoportos tiltakozást 

Dumitru Cornel Vîlcu egyetemi tanár hirdette meg a Facebookon Miénk a tér! néven. A koncert előtti vasárnap, június 29-én délután 3 órára a Főtérre hívja mindazokat, akik részt vettek a 2012. január-februári, illetve a 2013 őszi tüntetéseken, valamint bárkit, akit a tér elfalazása felháborít, hogy együtt találják ki, a tiltakozásnak milyen legális és jól látható formáit vessék be hétfőn, a koncert napján.
 
Vitát szeretne kezdeményezni továbbá a kolozsvári lakosok részvételével a közterek közösségi használatáról, és megértetni a kulturális főváros címre pályázó városvezetéssel, hogy a kultúra közjó. A Facebookon eddig majdnem százan jelezték, hogy elmennek.
 
Blogján részletesen kifejti, miért tartja elfogadhatatlannak a tér profitcélú elkerítését azzal együtt, hogy neki személy szerint tetszik Billy Idol zenéje. Összehasonlítja a négyméteresre tervezett falat a TIFF eljárásával: a fesztivál egy héten keresztül szintén lezárta minden este a Főtér nagyrészét, hogy ott szabadtéri mozit működtessen.
 
Vîlcu úgy véli, ez szoft privatizáció volt, ami azért nem lépte át a pofátlanság határát, mert a kivetítő óriási volt, a kerítés meg csak annyira magas, hogy aki kintről szerette volna megnézni a filmeket, az megtehette a tér sok más pontjáról. Szerinte ha nem tiltakozunk az Amprenta eljárása ellen, akármikor arra ébredhetünk, hogy valaki a saját lagzijára bérli ki a Főteret egy akkora sátorral, hogy alá beférjen a Mátyás-szobor, és a lovon készítse el az esküvői képeit.
 
Blogján az egyetemi professzor azt ígéri, minden tőle telhetőt megtesz, hogy meghiúsítsa a Főtér elkerítését. Hétfőn könyvvel a kezében szándékozik oda kiülni, és hatósági felszólításra sem fog majd távozni. Mi több, azt is kilátásba helyezi, hogy valamelyik köztéri padhoz láncolja magát, és így demonstráljon amellett, hogy a tér mindenkié.
 

Hirdetés