Őrizetben aludt Traian Băsescu fivére

Pénteken dönt a bukaresti törvényszék várhatóan pénteken dönt a Mircea Băsescu előzetes letartóztatásba helyezésére vonatkozó ügyészi kérésről.
Hirdetés

Őrizetbe vették csütörtökön este Traian Băsescu államfő öccsét, Mircea Băsescut, akit a korrupcióellenes ügyészek azzal gyanúsítanak, hogy 250 ezer euró kenőpénzt fogadott el.  Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) közleménye szerint Mircea Băsescu 2011 és 2012 között 250 ezer euró kenőpénzt fogadott el egy feljelentőtől. Ez utóbbinak Mircea Băsescu állítólag megígérte, hogy közbenjár testvére révén a feljelentő akkor előzetes letartóztatásban lévő édesapjának kiszabadításáért.
Amint arról beszámoltunk, szerdán este az egyik bukaresti hírtelevízió hozott nyilvánosságra egy rejtett kamerával készült videofelvételt, amelyen Băsescu öccse az emberölési kísérlet miatt előzetes letartóztatásban lévő, kétes hírű alvilági személy fiával tárgyalt ez utóbbi apjának a helyzetéről. A beszélgetés során az előzetesben lévő Sandu Anghel – akit Bercea Mondialként is emlegetnek – fia elmondta, hogy 350 ezer eurót, majd 250 ezer eurót juttatott el Mircea Băsescunak, és szemrehányást tett neki, hogy még mindig nem beszélt Traian Băsescuval. Az államelnök öccse kijelentette a felvétel szerint, hogy a két összeg közül csak az egyik jutott el hozzá.
Az ügyészség közleménye megállapítja, hogy a feljelentő összesen 600 ezer eurót juttatott el egy közvetítő személyen keresztül, és ebből a pénzből 250 ezer Mircea Băsescuhoz került, 350 ezer pedig a közvetítőhöz került közvetítői szolgáltatásáért cserében. A bukaresti törvényszék várhatóan pénteken dönt a Mircea Băsescu előzetes letartóztatásba helyezésére vonatkozó ügyészi kérésről.
Az ügy nyilvánosságra kerülése után csütörtökön Traian Băsescu is megszólalt, és cáfolta, hogy nyomást gyakorolt volna az igazságszolgáltatásra. Szerinte ez a vád azért sem állja meg a helyét, mert Sandu Anghelt nyolc év és kilenc hónap börtönbüntetésre ítélték májusban. Victor Ponta miniszterelnök csütörtökön Băsescu lemondását kérte.

Hirdetés