Nemzeti bankrablás

Bankrablás történt, nyílt színen. A tettes teljesen ismert. Victor Pontának hívják.
Hirdetés

Romániában a Nemzeti Bank (BNR) soha nem volt független intézmény, de ez az első alkalom, amikor az igazgatótanácsba csak olyan személyeket ejtőernyőznek, akiknek semmi közük nincsen az általuk irányított területhez.

Florin Cîţu közgazdász figyelt fel arra, hogy Mugur Isărescu kivételével, a vezetőség többi tagjától soha nem hangzott el semmilyen vélemény az inflációs célról vagy a monetáris politikáról. Még egy nyilatkozat sem, még kevésbé valamilyen cikk vagy könyv. A vezetőség egyik tagja író és néha-néha egy-egy verset szentel főnökének, Mugur Isărescunak. Egy másik az Antena 3 függelékeként működő pártocska szenátora volt. Ideszámíthatunk még egy liberális ügyvédet, aki a Vlasov-családdal és Viorel Hrebenciuc-kal kapcsolható össze, egy tintanyaló a pénzügyi tárcától, plusz két volt PSD-s miniszter, és megvan szinte az egész menazséria.

De azért Florin Cîţu eléggé derűlátó: rámutat arra, hogy a BNR amúgy is átpolitizált intézmény, mely táplálta a 2005–2007-es boom-ot, és 2009-ben szőnyeg alá söpörte a pénzügyi katasztrófát, mert nem akarta megzavarni az elnökválasztást. „Más szavakkal,

 

ami a monetáris politikát illeti, rosszabb már nem lehet”,

 

véli Cîţu. Én derűlátó vagyok és azt mondom, hogy lehet…

A BNR IT-jére vonatkozó PSD-s politikai döntéssel két gond van. Először is, ez a hely egyfajta elefánttemetővé vált, ahova olyan alakokat küldesz, akiktől elegánsan, botránymentesen kívánsz megválni. Nem számít, mennyire értenek a bankrendszerhez. Gondolni sem akarok arra, miként fog cselekedni ez az intézmény, amennyiben megjelenik egy újabb Bancorex-ügy. A második gond a BNR függetlensége elleni szégyentelen támadás, semmibe véve a lisszaboni szerződés 130. cikkelyét, mely szerint az EU-tagállamok nemzeti kormányainak nem szabad kísérletet tenniük a központi bankok döntéseinek befolyásolására.

Eddig egyetlen európai vezető, Orbán Viktor magyar kormányfő vette magának a bátorságot, hogy megszegje ezt a rendelkezést. A Magyar Nemzeti Bank volt az Orbán által elsőkként elfoglalt intézmények egyike, mert szembeszállt populista döntéseivel. Ponta, különben, hétfőn nemcsak a BNR-ben robbantott bankot. A Számvevőszékhez Marius Pieleanu, a PSD egyik házi szociológusának a feleségét küldte, a közszolgálati tévébe pedig Sorin Ovidiu Vântu egyik bábját ültették. Halálos a Számvevőszék, a TVR és a BNR vezetőségébe küldött személyek alkalmatlanságának és szolgalelkűségének keveréke.

A PSD egy pillanatig sem gondolt arra, hogy alkalmas személyeket nevezzen ki ezekbe az intézményekbe. Az volt az egyetlen cél, hogy

 

„ellenőrizhető” személyek legyenek ott,

 

akik tudják, hogy csak a párt segítségével kerülhettek ilyen pozícióba és így feltételek nélkül teljesítik majd az utasításokat.

Tehát, ha azt mondanánk, hogy Ponta Orbán Viktor jobboldali populizmusának nyomdokán halad, akkor csak kicsit tévednénk. Először is azért, mert az Orbán-rezsim, bár korrupt, sohasem érte el a romániai lopási szintet.

Az európai pénzek lehívása terén, például, a Magyarország irányába történő kifizetéseket sohasem függesztették fel olyan hosszú ideig, mint Románia esetében, ahova az Európai Bizottság egyik auditot küldi a másik után, hogy véget vessen a csalásoknak. Másodsorban Orbán Viktor, amikor átpolitizálta az intézményeket, ezt viszonylag intelligens emberekkel tette.

Hirdetés