Mégis mit csinálnak Luxemburgban?

Ott a legmagasabb az egy főre jutó GDP az EU-ban: az uniós átlag 264 százaléka. Romániában meg az uniós átlag fele.
Hirdetés

Az Európai Unióban vásárlóerő-paritáson (PPS) számolva Luxemburgban a legnagyobb az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) – állapította meg az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2013-as előzetes adatai alapján.

2013-ban Luxemburgban az egy főre jutó GDP 264 százaléka volt az EU átlagának. Jócskán lemaradva második helyen volt Ausztria, az átlag 129 százalékával.

Mediterrán az átlag

Az EU-ban 11 tagország egy főre jutó GDP-je volt az átlag fölött, 17 tagországé az átlag alatt. Épp nem érte el az átlagot Olaszország (98 százalék) és Spanyolország (95 százalék), és kevéssel maradt csak le Ciprus (86 százalék).
 
Magyarországon az egy főre jutó GDP az EU átlag 67 százaléka volt, a szomszédos országok közül Románia 54 százalékon, Horvátország 61 százalékon, Szlovákia 76 százalékon állt. A tagországok közül Bulgáriában volt a legalacsonyabb az egy főre jutó GDP, az átlagnak csupán a 47 százaléka.

Az igazi különbség

Az Eurostat munkatársai szerint az egy főre jutó GDP gyakran használatos az országok jóléti szintjének mutatójaként, azonban nem feltétlenül alkalmas a háztartások életszínvonalának kifejezésére az országok közti különbségek miatt. Erre a célra szerintük jobban megfelel az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC).
 
Az AIC mutatót nézve továbbra is Luxemburg az első, az EU-s átlag 138 százalékával, és Bulgária az utolsó az átlag 49 százalékával. A luxemburgi adat tehát nem olyan kiugró, de az egyes tagállamoknál kevés különbség van a GDP adathoz képest, Románia AIC mutatója például itt is az átlag 54 százalékát éri el.
 
Ahol jelentős különbség van a két metódus között, az Írország. Az egy főre jutó GDP alapján bőven az átlag fölött vannak az írek (126 százalék), de az AIC adat alapján az átlag alatt (97 százalék).
 
Az egyéni fogyasztás alapján Németország a második legmagasabb életszínvonalú uniós tagállam 125 százalékkal.
 
A leggazdagabb európai, de nem uniós ország Norvégia, ahol az egy főre eső GDP az uniós átlag 191 százaléka, az egyéni fogyasztás pedig az uniós átlag 139 százaléka. Svájcnál ugyanez 158% és 130%, Izland esetében 116% és 113%.

Hirdetés