„1989. június 16. a közös reményről szólt”

Az 1956-os forradalom mártírhalált halt miniszterelnöke, Nagy Imre és mártírtársai, a forradalmat követő megtorlás áldozatai előtt tisztelegtek ma.
Hirdetés

Huszonöt éve, 1989. június 16-án helyezték végső nyugalomra a rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájában az 1958. június 16-án kivégzett Nagy Imrét és mártírtársait: Maléter Pál honvédelmi minisztert, Gimes Miklós újságírót, az 1958. április 24-én kivégzett Szilágyi Józsefet, Nagy Imre titkárságvezetőjét és a börtönben 1957. december 21-én elhunyt Losonczy Gézát, a Nagy Imre-kormány államminiszterét. A Hősök terén tartott gyászszertartás, majd az azt követő rákoskeresztúri temetés a magyar rendszerváltás katartikus eseménye volt, amely a szocialista korszak végét is jelképezte.

A mai emléknapon a magyar főváros több helyszínén tartottak megemlékezéseket, programokat. Áder János államfő a rákoskeresztúri Új Köztemetőben elmondta: 1989. június 16. a közös reményről szólt, amely „a kommunista blokk börtönébe kényszerített” népeknek a szabadság lehetőségét, a diktatúra végét jelentette. Kiemelte: ez volt az a nap, amikor az ország nyilvánossága előtt először esett szó a kommunista diktatúra végét jelentő szabad választások igényéről.

Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel A szívek forradalma volt címmel jelent meg interjú a Bild című lap mai számában. A miniszterelnök a legnagyobb példányszámú német lapnak nyilatkozva kiemelte, hogy Magyarországon tartott a leghosszabb ideig a harc a kommunisták ellen, és ennek a harcnak a végét a 2011-es alaptörvény jelentette.

Hirdetés

Budapesten az állami rendezvények reggel 9-kor kezdődtek a Vértanúk terén, ahol katonai tiszteletadás mellett koszorúzták meg Nagy Imre szobrát. Az emléknap kiemelt kísérőprogramjaként és a Közös siker elnevezésű, a rendszerváltoztatás 25. évfordulója alkalmából meghirdetett eseménysorozathoz kapcsolódóan este a Hősök terén ingyenes Szabadságkoncerten lép fel az Omega és a német Scorpions együttes. Emiatt Jánosi Katalin, Nagy Imre miniszterelnök unokája, Maléter Pálné, Maléter Pál özvegye és Szilágyi Júlia, Szilágyi József leánya közös közleményben tiltakozott. Mint fogalmaztak „tiltakozunk a durva, kegyeletsértő kormányzati rendezvény” ellen.

Fotó: MTI – Soós Lajos,Kovács Tamás 

Hirdetés