Csütörtöki TIFFalók

A TIFF második feléhez érkeztünk. Nézni kell, amit s amíg lehet!
Hirdetés

A TIFF már nem bírja tovább. Esik, nem esik, kirakták a főtéri vásznat, székeket. Kedd este esett, és mégis voltak emberek. Ezt csak azért írjuk, hogy kedvet csináljunk. Nincs rossz idő, csak szar ember. Ki kell ülni. Már ha van vetítés. És akkor nézzük, tovább. Mi lesz május ötödikén, csütörtökön?

Tíz órakor indul a 83 perces 

 

Bársonyos terroristák 

 

(Teroriști de catifea, Velvet Terrorists), a Sapientia Egyetem Tordai úti épületében. Kerekes Péter felvidéki filmrendezőt elsősorban kiváló dokfilmjei alapján ismeri a nagyérdemű. Ezúttal játékfilmben utazik. Három férfi. Mindhárman terrorista akciókat követtek el a csehszlovákiai rezsim ellen. Mindhárman börtönben ültek. Mindhárman élnek. Hogyan? Nézzék meg.

 

 

Fél négykor kezdődik Nae Caranfil legújabb filmje, a 112 perces

 

Closer to the Moon

 

(Közelebb a Holdhoz). A helyszín: Florin Pjerszik mozi. Öt magasrangú kommunista párttag a börtönben. Mi??? Hát ja, nem minded komcsi bűntelen. Ráadásul van egy kis hab is a tortán. Muszáj nekik játszani egy filmben. Semmi különös. Egyszerű propagandafilm. A téma: a Nemzeti Bank kirablása. Mi??? Nae Caranfil az egyik legjobb kortárs román filmrendező. Kötelező!

 

 

Aki szereti a divatot, no meg az életrajzi filmeket, annak ajánljuk Jalil Lespert 104 perces alkotását. A címe

 

Yves Saint Laurent,

 

mi más. Az időpont: hat óra. A helyszín: Mărăști mozi. Mit lehet erről a filmről  mondani? Siker, pénz, csillogás, ez az álmom.

 

 

Hirdetés

És akkor. Ha az időjárás megkegyelmez a holnapi napnak, ismét lesz térmozi a Főtéren. Este háromnegyed kilenckor kezdődik Vlad Petri

 

Bukarest, hol vagy? 

 

(București, unde ești?) című, 80 perces dolgozata. 23 évvel a romániai forradalom után a románok (sic!) ismét elfoglalják Bukarest utcáit. A rendező egy éven keresztül követi az eseményeket, az első megmozdulásoktól a Băsescu elnök lemondását célzó népszavazásig. Aktivistáknak ajánljuk.

 

 

Ha valaki nem látta Kim Ki-duk 89 perces

 

Moebiusát

 

az első vetítésen, megteheti holnap este tizenegy órától a Florin Pjerszikben. Meredek film, csak erős idegzetűeknek. Szadomazo, testi-lelki sanyar, hímtagnyissz, ami belefér. Képek szépek. Aki szeret Freudon rágódni, mindenképp nézze meg. De, ismételjük, csak acélidegekkel.

 

 

És végül, az éjféli horror. Stílszerűen, nulla órától vetítik Marc Carrete

 

Asmodexia

 

című, 80 perces opuszát a Művészben. Van egy pap, aki ördögűzéssel foglalkozik. Van ilyen, na. Aztán van az ördög. A papnak van egy unokája. Az unokának egy titka. És kész a bonyodalom. Hogy mi a vége? A világé? A papé? Az ördögé? Nézzék csak meg.

 


 

Hirdetés