Amerika megmondta: Románia fordítson még több pénzt a védelemre

Amerika védelmet ígér, de azt várja el európai szövetségeseitől, köztük Romániától, hogy növeljék védelmi költségvetésüket.
Hirdetés

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter Mircea Dușă román védelmi miniszterrel a haditengerészet Maros nevű parancsnoki hajóján találkozott, Konstancán. majd felkeresték a Fekete-tengeren gyakorlatozó, a konstancai kikötőbe szerdán befutott amerikai Vella Gulf cirkálót.

Az amerikai védelmi miniszter emlékeztetett Barack Obama varsói bejelentésére, miszerint az amerikai elnök egymilliárd dolláros keretet igényel a kongresszustól az Európában állomásozó amerikai katonák számának növelésére, a NATO-hadgyakorlatokra, és az Oroszországgal szomszédos nem NATO-országok – köztük, Ukrajna, Grúzia és Moldova – védelmi képességeinek fejlesztésére. Hagel sajtóértekezletén felidézte: a NATO védelmi minisztereinek tanácskozásán is azt kérte európai partnereitől, hogy fordítsanak több pénzt védelmük korszerűsítésére.   

Méltányolta, hogy Románia használt F-16-os harci gépeket vásárol, és többletforrásokat utalt ki védelmi képességei korszerűsítése. Mint mondta: az Egyesült Államok számára fontos segítség, hogy Afganisztánból kivont katonáinak Románia tranzit-támaszpontot biztosít a Konstanca melletti Kogălniceanun. Megerősítette: a terveknek megfelelően haladnak a munkálatok és jövőre hadrendbe állhat a rövid és középtávú rakéták elhárítására alkalmas védelmi rendszer romániai bázisa Deveselun.

 

Hirdetés