Lassan minden EU-tagállamban visszaáll a növekedés

Sőt, Barosso szerint a munkanélküliségi ráta is 10,4 százalékra csökkenhet. Jó hírek Brüsszelből!
Hirdetés
A növekedés visszatért, beleértve a legtöbb olyan országot is, amelyeket a válság keményen érintett, most már minden EU-tagállam növekedési pályára állt, kivéve Ciprust és Horvátországot –  mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az országspecifikus jelentések bemutatásakor.
 
Az államháztartási helyzetek javulása folytatódik, 2014-ben a költségvetési hiányok az EU-ban várhatóan 3 százalék alá esnek, a válság kitörése óta először. Az Európai Bizottság hétfőn úgy döntött, hogy az Európai Tanácsnak hat ország – Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Hollandia és Szlovákia – esetében javasolja a túlzottdeficit-eljárás (edp-eljárás) lezárását. Lengyelország és Horvátország esetében pedig megállapította, hogy a Tanács ajánlásaira megfelelő és hatékony lépéseket tettek az edp-eljárás alatt.
 
Jelenleg 17 tagállam áll edp-eljárás alatt, ami azt is jelenti, hogy ha a fent említett hat ország esetében is lezárul az eljárás, akkor a 2011-es tavaszi helyzethez képest, 24-ről 11-re esik az eljárás alatt álló tagállamok száma – jelentette be Barroso.
 
Az EB-elnöke szerint a legsérülékenyebb országokban a reformok kezdenek kifizetődni. Példaként Írországot, Spanyolországot és Portugáliát említette, amelyek már kikerültek az úgynevezett programországok közül.
 
A foglalkoztatás terén is javulás várható idén és jövőre a munkanélküliségi ráta 10,4 százalékra csökkenhet. A reformok több országban is ellenállóbbá tették a munkaerőpiacot, ideértve Spanyolországot, Portugáliát, Olaszországot és Franciaországot.
 

Romániának meg kell győznie a nemzetközi hitelezőit

Hétfőn érkezett Bukarestbe az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank szakértőiből álló küldöttség, amely a 2013 őszén, Romániával megkötött elővigyázatossági típusú, két éves futamidejű és 4 milliárd euró értékű hitelszerződés harmadik felülvizsgálatát végzi június 16-ig.   
 
A közszolgálati rádió hétfői tudósítása szerint a kormány számára a látogatás tétje, hogy meggyőzze a nemzetközi hitelezőket: képes csökkenteni a társadalombiztosítási járulékot anélkül, hogy felboruljon a költségvetés egyensúlya.
 
A kormány úgy növelné az ország versenyképességét, hogy 5 százalékkal mérsékeli a munkáltatók számára a társadalombiztosítási járulékot, mert Romániában a munkára kivetett adó mintegy 60 százalék, amit munkáltatók és munkavállalók egyaránt fizetnek. 
 
Romániának ez a tizedik hitelszerződése, amit az IMF szervezésében kötött nemzetközi hitelezőkkel 1989 óta. A nemzetközi gazdasági válság kezdetétől pedig ez a harmadik, az elsőt 2009-ben, a másodikat 2011-ben, a harmadikat 2013-ban kötötte meg Bukarest. A kormány 2015 után már nem akar újabb hitelmegállapodást kötni. 

Hirdetés