Rezsinövekedés várható

Lejárt a kampány, jöhetnek a rossz hírek: öt százalékkal drágul a földgáz a lakosság számára, és a villamos energia ára is emelkedhet.
Hirdetés

Az idén két részletben, várhatóan öt százalékkal drágul a földgáz a lakosság számára, és a villamos energia ára is emelkedhet – mondta Niculae Havrilet, az energiaár-szabályozó hatóság vezetője pénteken.

 
Júliustól 2 százalékkal, októbertől pedig további 3 százalékkal drágul a gáz ára a lakosság számára. Hozzátette: előfordulhat, hogy végül az 5 százalékos mérték fele is elegendő lesz, de ez attól függ, hogy Románia mennyi gázt fog importálni Oroszországból.
 
A kormány vállalta a nemzetközi hitelezőivel szemben, hogy liberalizálja az energiaárakat, az ipari fogyasztóknál már 2015-ig megszűnik az árak mesterséges leszorítása az állam által, a lakosság esetében 2018-ig terjed az árliberalizáció ütemterve.
 
Havrilet nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy a villamos energia is drágul, miután a kormány úgynevezett oszlopadót vetett ki idén ipari létesítményekre. Becslése szerint ez várhatóan 1-2 százalékkal drágítja a villamos energia árát. Hozzátette: az energiatermelő vállalatoktól még nem kaptak erre vonatkozó kérést, de a törvény szerint jogosultak ezt kérni.

Hirdetés