A pénzügyi tárca kezében Markó Attiláék jövője

A pénzügyminisztériumon múlhat a Mikó-ügy kimenetele, a ploieşti-i táblabíróság ugyanis csütörtökön a szaktárcától kért véleményezést, hogy érte-e kár a román államot a restitúció miatt.
Hirdetés

Megkezdte a Mikó-ügy fellebbviteli tárgyalását a ploieşti-i táblabíróság csütörtökön. A védelem kérésének helyt adva a bírói tanács elrendelte, hogy a bukaresti pénzügyminisztérium közölje: érte-e kár a román államot a vitatott ingatlan-visszaszolgáltatás miatt. A bíróság június 20-ára tűzte ki a következő tárgyalást.

Amennyiben nincs kár – és ezt már Sepsiszentgyörgy önkormányzata és az igazságügyi minisztérium is közölte korábban –, akkor nincs bűncselekmény. Ami ettől függetlenül nincs. Nem is volt soha” – kommentálta az ügy csütörtöki fejleményét Facebook-oldalán Markó Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője, az ügy egyik vádlottja, aki a tárgyalás időpontjában Budapesten tartózkodott. Az ügyben alapfokon három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt képviselő a Krónikának elmondta, az újabb és újabb dokumentumok csak alátámasztják, ami különben már benne van a periratban, hogy nem történt bűncselekmény, hogy a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot a református egyháztól államosították, a visszaszolgáltató bizottság pedig csak végezte a munkáját, és visszaadta az egyháznak a jogos tulajdonát. Az RMDSZ-es honatya bízik benne, hogy minél előbb döntés születik, és lezárják az ügyet.

Ügyvédje, Eugen Iordăchescu nem ennyire bizakodó. Az országos terjesztésű napilap újságírójának elmondta, ez nem egy banális ügy, további bizonyítékokat sorakoztatnak fel, s kérik, hogy a polgári per dokumentumait is vegyék figyelembe, hiszen már 2006-ban ítélet született arról, hogy a Székely Mikó Kollégium épülete a református egyházat illeti.

Mint ismert, az ügyben eljáró buzăui bíróság Markó Attilát, az RMDSZ képviselőjét és Marosán Tamást három-három év letöltendő, Silviu Climet, az igazságügyi minisztérium volt jogi tanácsadóját pedig három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A vádlottak fellebbezése nyomán a legfelsőbb bíróság tavaly októberben megállapította: az ügyben a ploieşti-i táblabíróságnak kell kimondania a jogerős ítéletet.

Az ügyben csütörtökön kezdődött a fellebbezés érdemi tárgyalása.

Korábban a bíróság több ízben halasztott, mert nem sikerült a vádlottakat szabályosan beidéznie. Arra a kérdésre, megállapította-e a bíróság, hogy elévülés miatt megszűnt Marosán Tamásnak a büntetőjogi felelőssége, Kapcza Mikolt Krisztina, az Erdélyi Református Egyházkerület jogi képviselője azt mondta: ezt csak az ítéletben állapíthatja meg a bíróság, de a védelem egyébként is azt kéri, hogy a pert folytassák, és a Magyarországon tartózkodó Marosán Tamást is mentsék fel.

A három éve zajló per nemzetközi visszhangot is keltett. Az elsőfokú ítélet után a magyar kormány tavaly nyilatkozatban fejezte ki értetlenségét, és szolidaritást vállalt az elítéltekkel.
Az amerikai külügyminisztérium is jelezte: figyelemmel kíséri a Mikó-pert, és nagy hangsúlyt helyez a kommunista rezsim által elkobzott egyházi vagyon visszaszolgáltatására. Múlt héten a szövetségi képviselőház nyolc tagja közös levélben kérte John Kerry amerikai külügyminisztertől, közölje a román kormánnyal, hogy az Egyesült Államok figyelemmel fogja kísérni a Székely Mikó Református Kollégium tulajdonjogának, valamint az egyházi ingatlanok régóta esedékes visszaszolgáltatásának és a vallási kisebbségek jogainak ügyét.

Hirdetés