A székely zászlóért vonulnak ma utcára Kézdivásárhelyen

Nagyszabású tüntetéssel és még több székely zászló kihelyezésével válaszol a HVIM a brassói táblabíróság ítéletére, miszerint nincs mit keresnie a székely lobogónak Kézdivásárhely polgármesteri hivatalának homlokzatán.
Hirdetés
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tüntetése ma este 19 órától kezdődik a Gábor Áron-téren. A demonstráció előkészítéseképpen reggel óta székely lobogókat tűznek ki a város főterének épületeire – számol be a Székelyhon.ro.
 
A brassói táblabíróság egyébként a város elöljáróit nemcsak a székely zászlók leszedésére, hanem a hivatal főbejárata fölött lévő Városháza felirat eltüntetésére is kötelezik. Korábban a községi elöljárók a Községháza felirat miatt pereskedtek a prefektúrával, és többen vesztesként kerültek ki a jogi eljárásból – emlékeztet a hírportál.
 

A nemzeti jelképek használatát szabályozó törvényt a napokban úgy módosították, hogy nemcsak állami, önkormányzati tulajdonban levő épületeken vagy területeken, hanem magánszemélyek által birtokolt ingatlanokon is tiltott lesz a székely zászló. A jogszabály be nem tartását május 30-tól, azaz holnaptól 30–100 ezer lej közötti összeggel büntethetik.  

Hirdetés