Új LEG- Kolozsváron

Sajtóturizmus Románia Bukaresten kívüli legnagyobb irodaépületében. És tragédia is történt.
Hirdetés

Hölgyek-urak, szenzáció! Megnyílt Kolozsvár legújabb LEG-je! Ott voltunk. Kopogtatni se kellett, és megnyittatott nékünk.

És máris korrigálunk. Igazából csak ma este hét órakor nyílik meg. De a sajtót délelőtt is meghívták, amolyan turisztikai bemutatóra. Tapasztalt, védősisakját szerényen kézben szorongató túravezetőnk maga a LEG-et kivitelező temesvári vállalkozó, Ovidiu Șandor volt.

Na de álljunk meg egy szóra. Miről is van szó?

Egy épületről, hölgyek-urak! Románia legnagyobb irodaépületéről. (Bukaresten kívül, persze. Ott vannak nagyobbak.) A valóban impozáns jószág a rendkívül kreatív „The Office” névre hallgat. (Nekem inkább a „Zoo” meg a „Jail” jutott eszembe, de valószínűleg ezért nem Ovidiu Șandor a nevem.) A hatemeletes csoda 54.000 négyzetméteren terül el, ebből 19.000 négyzetméter bérelhető. Csupa üveg, meg sötétítő, meg beton, meg padlócsempe. Utunk során láttunk négerre (nem fekete emberekre, fotózásnál, filmezésnél használatos fényelési segédeszközre gondolunk) emlékeztető lámpatesteket, becsomagolt fekete zongorát, Schindler-liftet, tágas tereket, tetőteraszt, onnan a várost, és rengeteg, neonzöld mellényes dolgozó hangyát, akik úgy futkostak szanaszét a gigászi testben, mintha árammal rázatná őket valami titokzatos erő.

Ablakot pucoltak, illatos löttyel mosták a padlózatot, szegeztek, fúrtak, csiszoltak, amit csak el lehet képzelni. Nem csoda, hiszen ma este hétkor itt VIP-ek egész sora vonul majd fel, a virágzó kapitalizmus szellemét ünneplendő.

Ja, egész bizarr dolgot is láttunk. Tetőkertet, földszinten! A titok nyitját egy kedves ismerős adta kezünkbe. Minden tetőkert, ami alatt van valami. A földszinti tetőkert alatt mélygarázs található. Világos, mint a nap, ami úgy sütött, mintha fizették volna. Lehet, hogy a monstrumot megépítő Dél-afrikai NEPI befektetési alap hozta a fehér fényt, egyenesen Johannesburgból.

Hamarosan nem kevesebb, mint 5.000 szorgos hivatalnok fog itt adni, venni, szolgáltatni, adót fizetni, adót csalni, enni, inni, hivatali szerelmet művelni, nem középiskolás fokon. Ja, ne gondolják, hogy a sarki pékek költöznek be a LEG-be. Az épület A kategóriás bizniszközpont. Tehát csak a cégek szupersztárjai székelnek majd odabent a hűvösben. És ez jó nekünk, kolozsváriaknak. Forog majd a sok zsé a fejünk fölött. A város meg szendereg idelent.

Amíg le nem bontják az összes csúnya házat a környéken, hogy még újabb, még szebb LEG-ek szökkenhessenek szárba. Na de, ilyen ez a világ. Szép. Új. LEG.

Update és breaking news: a Főtér videós csapata a bemutató túra során eltűnt. A rendőrség megfeszített erővel nyomoz. A kamerát megtalálták. Operatőrünket és száguldó riporterünket még nem. A képanyag érintetlen. Hamarosan megrázó videoriporttal jelentkezünk.

 

Hirdetés