Lemondott Crin Antonescu

És az elnökségi többi tagja is. Vezetést és pártcsaládot cserélnek a román liberálisok: ennél populistább hír ma már nem lesz. Tăriceanut kirakták a pártból és az ülésről is.
Hirdetés

Frissítés:

Botrányos epizódoktól hemzseg a PNL vezetőségi ülése. Crin Antonescu után lemondott az összes alelnök, Călin Popescu-Tăriceanut pedig egyszerűen kirakták az ülésteremből és a pártból Liviu Orban javaslatára.

A volt kormányfő kilépett a pártból, amikor az szakított a kormányzó USL szövetséggel, nemrég viszont belépett a PNL Szatmár megyei szervezetébe. Mely szervezetet az országos vezetőség most feloszlatott.

Ennek a szervezetnek az éléről távozott nemrég Ovidiu Silaghi a Szociáldemokrata Pártba, melynek színeiben tegnap meg is nyerte az időközi képviselőházi választást. Amit azért kellett kiírni, mivel Ovidiu Silaghi korábban Bukarestet Brüsszelre váltotta, ám most az újabb európai parlamenti mandátum helyett ismételten a képviselőházat választotta.

Tăriceanu egyébként nemcsak a kilépést helytelenítette az USL-ből, hanem most a belépést is az Európai Néppártba.

 

Hirdetés

Elnökségi ülést tart ma délután a Nemzeti Liberális Párt, ahol elméletileg sorsdöntő kérdésekről szavaznak. Crin Antonescu még pártelnökként beterjesztette, hogy az Európai Parlamentben is játsszák el az itthon jólismert, átülős játékot, és az ALDE liberális pártcsaládból üljenek át az Európai Néppárt frakciójába.

Miután ezt a pártvezetés megszavazta, Crin Antonescu benyújtotta lemondását, és erre szólította fel az elnökség többi tagját is. Antonescu az EP-választások előtt azt ígérte, ha a párt nem éri el a húsz százalékot, akkor lemond. A PNL a tegnapi voksoláson a szavazatok 14,86 százalékát szerezte meg (a szavazatok 96 százalékos feldolgozottsága alapján). Klaus Johannis alelnök már tegnap éjjel jelezte, hogy mindenképp lemond pártbéli tisztségéről.

A Mediafax hírügynökség forrásai szerint az elnökség tagjai megpróbálták rábírni Crin Antonescut, hogy ne távozzon a párt éléről, de Antonescu hajthatatlannak mutatkozott. Az elnökség összehívta a küldöttgyűlést, hogy az hívja majd össze a rendkívüli pártkongresszust.

Hirdetés