Kevesebb pénzből gazdálkodnak Kolozsvár és Vásárhely „magyar napjai”

A Kolozsvári Magyar Napok és a Vásárhelyi Forgatag nem, de Tusványos és a nagyváradi Szent László Napok szerepelnek a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott rendezvények között.
Hirdetés
Az elmúlt években, mindenki nagy örömére, sorra jelentek meg a kulturális fesztiválok Erdély nagyobb városaiban. Ezek – bevallott módon – a Kolozsvári Magyar Napok sikeresnek bizonyuló sémáját követték, mely szerint pályázz minél több helyre, mozgósítsd a civileket és vállalkozókat, és legfőképpen találj ki olyan programokat, amelyeket érdemes támogatni.
 
Brassóban, Nagyváradon, és Marosvásárhelyen is beindult a rendezvényszervezés, és annak rendje és módja szerint születtek a jobbnál jobb ötletek és pályázatok. Mivel olyan sok pénzosztó alapítvány nem létezik Erdélyben, illetve a városi és megyei önkormányzatok nem minden városban fogékonyak a magyar rendezvények támogatására, ezért értelemszerűen a legnagyobb támogatásokat a magyarországi Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA), illetve a Bethlen Gábor Alaptól (BGA) remélik évről évre a szervezők – és mellesleg nem hiába.
 
 
A NKA kulturális fesztiválok támogatására „szakosodott” kollégiuma május elején hozta meg döntését arról, hogy idén milyen rendezvényeket támogatnak. A szempontok, amelyek alapján döntenek, nem ismertek, de tény, hogy idén sem a Kolozsvári Magyar Napok, sem a Vásárhelyi Forgatag pályázatai nem szerepelnek a pozitívan elbírált pályázatok között. Az erdélyi rendezvények közül az idén a huszonötödik alkalommal megszervezésre kerülő Tusványos, avagy „polgári nevén” Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, és a második alkalommal tartandó nagyváradi Szent László Napok szerepel a támogatott rendezvények listáján – előbbi 8 millió, utóbbi 4 millió forinttal.
 
A Kolozsvári Magyar Napok szervezőit meglepetésként érte a hír, hogy az előző évek egyik legnagyobb támogatójaként idén az NKA nem ad pénzt. Sánta Levente fesztiváligazgató a Főtérnek elmondta: az összköltségvetés mintegy 20 százalékát remélték az NKA-tól, és nyilván megnehezíti a dolgukat, hogy ezzel szemben egy forintot sem kapnak. Ugyanakkor elmondta: nem esnek pánikba, hanem mindent megtesznek azért, hogy a költségvetési űrt pótolják. A tavaly egyébként húsz millió forintra pályáztak az NKA-nál, ebből 8 milliót meg is kaptak, amit később a miniszteri különkeretből további 7 millió forinttal egészítettek ki. Gergely Balázs főszervező a Marosvásárhelyi Rádiónak azt nyilatkozta: komoly gondokat fog okozni a szervezőcsapatnak a hiány pótlása, főleg annak tükrében, hogy a romániai Nemzeti Kulturális Alap sem nyújt idén támogatást a rendezvénynek. A Transindexnek ugyanakkor elmondta: egyetlen program sem fog elmaradni, és megoldják ezt az érvágást.
 
 
Hasonlóképpen nyilatkozott Vásárhelyi Forgatag egyik főszervezője, Portik Vilmos, aki azt mondta: át fogják szervezni a prioritásokat.
 
Örülnek viszont a nagyváradi Szent László Napok szervezői, hiszen a tavaly nem kaptak támogatást az NKA-tól. A szervezők a Főtér megkeresésére elmondták: a tavalyi fesztivál sikerének híre valószínűleg eljutott Budapestre, ezért döntöttek úgy a magyar fővárosban, hogy 4 millió forinttal támogatják a kezdeményezést.
 

Hirdetés