Bővít az Azomureș. Nő a bűz is Vásárhelyen?

Aki azt remélte, csak bezárják az Azomureșt hamarosan, és eltűnik a csípős bűz Marosvásárhelyről, az ne olvassa el. Nem szeretnénk, ha nálunk csalódna.
Hirdetés

Eddig is inkább elméletben és kampányokban vetődött fel, hogy bezárnák a marosvásárhelyi Azomureș vegyi kombinátot, de a vállalat inkább bővítésre adta a fejét. A Ceska Sporitelna bank pedig 

66 millió eurós hitelt rá.

A hitelből a műtrágyagyár termelési kapacitását növelik, és beruháznak abba is, hogy a létesítmény megfeleljen a környezetvédelmi előírásoknak – közölte ma a vállalat. A Ceska Sporitelna cseh bankkal kötött hitelmegállapodásban jótállóként a Román Kereskedelmi Bank (Banca Comerciala Romana) szerepel. 
 
Az elmúlt harminc év legnagyobb beruházásának nevezett fejlesztést tizenkét év alatt valósítja meg a cég, amely évi 1,3 millió tonna műtrágya gyártásával jelenleg is az ország legnagyobb ilyen üzemét működteti. A műtrágyagyár felújítását a cseh Chemoproject Nitrogen vállalat végzi.
 
A befektetés nyomán a termelés napi 900 tonna műtrágyáról 1425 tonnára növekedik, és 

az ammónia-kibocsátás várhatóan csökkenni fog.

Az üzem működése körül évek óta vita van a jelentős magyar lakossággal rendelkező erdélyi városban, hiszen a gyár ammónia-kibocsátása rendszeresen túllépi a környezetvédelmi hatóságok által engedélyezett mennyiséget, és szennyezi a levegőt.
 
Az Azomureș által gyártott műtrágyát Románián kívül más európai országokba exportálják, de eljut Afrikába, Kínába, Japánba, Dél-Amerikába és az Egyesült Államokba is.
 
Az üzem többségi részvényese a svájci Ameropa Holding, amely 2012 márciusában vásárolta meg az üzem részvényeinek 75,87 százalékát török befektetőktől. Később 96,4 százalékra növelte részesedését.

Telefontó: Szabó Tünde

Hirdetés