Joe bácsi megsimogatja Bukarest buksiját

Valósággal körberajongta Romániát a ma Bukarestbe érkező Joe Biden amerikai alelnök. Hiába, az ország jó helyen fekszik. Minden szempontból.
Hirdetés

Romániának kulcsszerepe lesz Ukrajna stabilitásának helyreállításában, az Egyesült Államok pedig együttműködik a térség országaival, hogy mérsékelhessék energetikai függőségüket Oroszországtól – mondta Joe Biden amerikai alelnök a Mediafax hírügynökségnek adott interjúban.

Az amerikai alelnök kedden kétnapos látogatásra Romániába érkezik. Az ukrán válság kezdete óta a washingtoni külügyminisztérium több magas rangú tisztségviselője járt Bukarestben, jövő héten pedig Romániába várják Chuck Hagel védelmi minisztert.
„Románia fontos katonai partnerünknek bizonyult Irakban és Afganisztánban, kevesebb mint 450 kilométernyire található a krími orosz agressziótól. Románia sikeres demokráciának számít, amely az egyesült, szabad és békés Európába tart: ezek a látogatások azt jelzik, hogy szövetségünket és barátságunkat komolyan gondoljuk” – magyarázta az Egyesült Államok alelnöke.
Biden kifejtette: az Egyesült Államok szorosan együttműködik Romániával az Oroszországgal szembeni újabb szankciók érvényesítésében, amelyeket akkor vezetnek be, ha Moszkva megpróbálja megzavarni a május 25-i ukrán elnökválasztást. Úgy véli, Románia támogatása nagyban segítheti az ukrán vezetést az ország stabilitásának helyreállításában, Moldovát pedig abban, hogy az Európai Unió tagjává váljon.
Az Egyesült Államok továbbra is segíti az orosz energiaforrásoktól kevésbé függő Romániát, hogy meghatározó szerephez jusson az európai energetikai hálózatok összekapcsolásában – mondta Biden. Úgy értékelte: a térség stabilitása és biztonsága attól függ, hogy sikerül-e több energiaforrást és szállítási útvonalat Európa rendelkezésére bocsátani, hogy Oroszország ne használhassa energiaforrásait fegyverként szomszédai ellen.

„Egyetértek azokkal, akik szerint ideje a Szén- és Acélközösségként indult európai integrációban az energiapiacok bővítésének és összekapcsolásának fejezetét megnyitni: az Egyesült Államok készen áll arra, hogy segítse az Európai Uniót az energiaforrások változatosabbá tételében” – mutatott rá Joe Biden.

Az alelnök mindemellett azt is megjegyezte: Románia jelentős eredményeket ért el a jogállam megszilárdításában, de még akad tennivalója, többek között a korrupció elleni harc terén is.

Hirdetés