Gyermekszínházi fesztivál Csíkszeredában

Nem csak az EP-választásokról fog szólni a május 25-ei vasárnap. Akinek gyereke van, és nem leküzdhetetlen a távolság, Csíkszeredába utazhat, ott szervezik meg ugyanis a Lurkó fesztivált, ahol gyermek- és ifjúsági színházi előadásokban tobzódhat a nagyérdemű.
Hirdetés

Gyermek- és ifjúsági színházi találkozót szereznek május 25. és 30. között Csíkszeredában, ez már a második Lurkó fesztivál a székelyföldi megyeszékhelyen. „Egy minden eddiginél eseménydúsabb színházi évad vége közeledik, amikor a színházunk hét bemutatót valósított meg a közönsége számára. Ennek tudatában mondom, hogy a Lurkó Fesztivál bizonyos szempontból a legkiemelkedőbb eseménye a színházi évadnak” – fogalmazott Parászka Miklós, a Csíki Játékszín igazgatója. 

A tavalyi fesztivál tapasztalatait is figyelembe véve a szervezők több szempont alapján válogattak össze előadásokat. Osztálytermi előadás, nagyszínpadi, stúdió-jellegű színházi és bábszínházi produkciók, szabadtéri fellépések: hivatásos magyarországi és erdélyi társulatoktól 13 különböző produkció szerepel a fesztivál programjában. „Egy év alatt nem túl sok gyermekelőadás születik a romániai magyar színházaknál, úgyhogy egy szélesebb válogatás magyarországi előadások jelenlétét is kéri. Megpróbáltunk ugyanabba a költségvetésbe is beleférni, mint a tavaly, úgyhogy idén még nagyon szélesen nem nyitottunk az előző fesztiválhoz képest, viszont a folytatásban valószínűleg az lesz a járható út, hogy Magyarországról több előadást fogunk hívni” – magyarázta Budaházi Attila, a színház dramaturgja.

Idén a Stúdió K (Magyarország), Boka Gábor (Magyarország), a Lilliput Társulat (Nagyvárad), a Váróterem Projekt (Kolozsvár), a BonBon Matiné (Magyarország), az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház Magyar és Román Tagozata (Marosvásárhely), a Cimborák Bábszínház (Sepsiszentgyörgy), a Brighella Bábtagozat (Szatmárnémeti), valamint a házigazda színház gyereknek és fiataloknak készült produkciói lesznek láthatók.

Hirdetés