Megszűnik az iWiW

Onnan csapott be a nap brékingje, ahonnan a legkevésbé vártuk: a magyar közösségi háló elfelejtett hínárosából. 12 év egy időkapszulában.
Hirdetés

Ami ennél is meglepőbb információ, hogy az iwiw 2013-ig nyereséges tudott lenni.

És akkor jöjjön a gyászjelentés: 

Június 30-án lekapcsolják a magyar közösségi háló utolsó szerverét is. 
 
Az iWiW sikereinek csúcsán 4,7 millióan voltak az oldal tagjai, és mintegy félmilliárd ismeretséget jelöltek be egymás között. A Várady Zsolt (a képen) ötletéből kialakított iWiW a Facebooknál egy évvel korábban, 2002-ben indult, 2005 és 2010 között pedig Magyarország leglátogatottabb portálja volt. 2010 végére az iWiW-re és a Facebookra napi szinten már nagyjából ugyanannyi magyar felhasználó jelentkezett be. 
 
Az iWiW beírta magát a magyar történelembe: az egykori startup vállalkozás végül az informatikai és a közösségi élet egyik legfontosabb lépcsőfoka lett, IT technológiákat és új hirdetési formátumokat teremtett. Meghatározó szereplője lett az internetezés széles körű elterjedésének is – a Baby boom korszak, de az X generáció szülöttei közül is sokan az iWiW miatt tanultak meg egyáltalán netezni.

Amikor a legjobban pörgött, 

az iWiW-nek naponta másfél millió felhasználót kellett kiszolgálnia. Ez annak ellenére volt így, hogy egészen 2011-ig csak a már bent lévő tagok hívhattak a hálózatba új embereket, de még számukra is elég szűkmarkúan mérték – a korlátozott kapacitás miatt – a kiküldhető meghívók számát, így elkerülték a kamuregisztrációkat.
 
2006-ban egy átlagos napon hatezer új felhasználóval bővült az iWiW tagjainak a köre. Az Origo korábbi kiadója, a Magyar Telekom tulajdonában lévő T-Online egymilliárd forintot fizetett érte. A felvásárlást követően jutott a rengeteg felhasználó kiszolgálásához szükséges, mintegy száz gépből álló szerverparkhoz a hálózat. Két évvel később az iWiW Kft. beolvadt az Origóba.
 
Életgörbéjének végén a magyar közösségi oldal főként a vidéken élő, középkorú és idős felhasználók körében volt népszerű, közülük nagyjából hetvenezren léptek be naponta az oldalra az elmúlt hetekben is.
 
A nevét az angol „Who is Who” kifejezés rövidítéséből szerző magyar közösségi szájt azért szűnik meg, mert a Facebook mellett már nem sokan használják. A Facebook malmára hajtotta a vizet az oldal nemzetközi jellege: ott nemcsak a magyar, hanem a külföldi ismerősökkel is tartani lehet a kapcsolatot.

Mostantól nincs értelme

tovább fenntartani a hálózatot, amely 2013-ig nyereségesen működött, az idén azonban már nem lehetett így üzemeltetni, ezért az Origo.hu-t is kiadó Origo Zrt. az idén májusban már nem hosszabbítja meg az iWiW üzemeltetéséről szóló éves szerződését az ezt kezdetektől végző Virgo Systems céggel, hanem június utolsó napján bezárja a szolgáltatást. 
 
Az iWiW bezárásával a szájtra készült alkalmazások is megszűnnek, és az iWiW Kapu nevű belépési azonosító szolgáltatás sem fog működni többé.
 
A felhasználók 2014. június 30-ig nosztalgiázhatnak az iWiW-en, egy kattintással igényelhetnek egy digitális időkapszulát adatlapjuk, kapcsolataik, fényképeik, levelezésük mentésére, és utoljára játszhatnak még egyet: az iWiW készpénzzel és vásárlási utalványokkal díjazza a hűséget. Egy korszak lezárul, a Gépház nem küld több üzenetet, az Origo Zrt. a fenti határidő lejártával minden adatlapot megsemmisít.
 
 
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Hirdetés