Festum Varadinum: sikeres apdét Nagyváradon

Fesztiválhangulat tombol nemcsak Erdélyben, hanem a Partiumban is: a héten zajlik az egyik legrégebbi hazai kulturális rendezvénysorozat, a Festum Varadinum.
Hirdetés
Ünnepel a hét folyamán Nagyvárad magyar közössége: idén huszonharmadik alkalommal szervezi meg az RMDSZ a történelmi egyházakkal közösen a város megalapításának 900. évfordulója, a városalapító I. László király szentté avatásának 800. évfordulója és a töröknek a várból való kiűzetése 300. évfordulója alkalmából a Festum Varadinumot.
Már e felsorolás is jelzi azt a gazdag történelmi hagyatékot, amellyel a „boldog város” bír, és amelyre – minden joggal – ma is büszke.
 
Egy kis fesztiváltörténelem
 
A rendezvényt 1992-ben szervezték meg először egy olyan összefogás eredményeképpen, melynek a civil szféra, a történelmi egyházak és az akkor még egyetlen érdekvédelmi szervezet, az RMDSZ egyformán részese volt. Kis történeti érdekesség: induláskor az esemény főszervezői Tempfli József római katolikus és Tőkés László református püspök, továbbá az RMDSZ akkori Bihar megyei tisztségviselői voltak.
 
 
 
Huszonhárom év alatt sok víz folyt le a Körösön, a Festum Varadinum szervezői csapata átalakult, a rendezvény színvonala is csökkent. Olyan ünnepé vált, amelynek alkalmából minden nagyváradi/Bihar megyei civil szervezet – mintegy önigazolásképpen – ki akarja venni a részét, amiből kifolyólag a program akkorára duzzadt, hogy már alig „bírta el” a város. Ugyanakkor ezeket elsősorban az idősebb generáció látogatta, a fiatalokat alig sikerült megszólítania egy-egy rendezvénynek.
 
Az, hogy a Varadinum beérett a változásra, régóta jelezték a résztvevők, több vitaindító cikk is született ebben a témában. Végül egy konkurens rendezvény, a tavaly júniusban első ízben megszervezett Szent László Napok megjelenése kellett ahhoz, hogy a szervezők belássák: valóban változtatni kell.
 
Új lendület
 
A sajtó egy héttel a rendezvény kezdése előtt cikkezett arról, hogy Szabó Ödön programkurátor, az RMDSZ Bihar megyei elnöke bejelentette: új arculattal, fiatalosabb lendülettel jelentkezik idén a fesztivál. Míg például az ezelőtti években szabadtéri rendezvények csak elvétve voltak a programban, addig idén többek közt a nagyváradi vársáncban szervezett majálissal – ahol fellépett a Desperado, a Dupla Kávé, Oláh Gergő, valamint Kovács Kati –, illetve a Lotus bevásárlóközpont parkolójában tartandó szombati Bikini- és Kormorán-koncertekkel igyekezett/igyekszik kicsalogatni a nagyváradiakat otthonukból.
 
 
A rendezvények száma nem csökkent, azonban színvonalban történt előrelépés – és most nem az előbb felsorolt előadókra gondolunk. Hanem például a Monte Cristo grófja című musicalre, amit a vársáncban mutatott be a békéscsabai Jókai Színház, vagy az Albert Flórián Emlékkiállításra a Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központ múzeumtermében. Nehéz lenne összefoglalni a mintegy hetven programpontból álló egy hetes rendezvénysorozatot – aminek még koránt sincs vége – éppen ezért, a teljesség igénye nélkül csak reflektálunk egy-két fontosabb, izgalmasabb programra, illetve kedves olvasóink figyelmébe ajánljuk a hétvégi eseményeket.   
 
Ami volt
 
A programok közül a Várad folyóirat által szervezett irodalmi rendezvények nyerték el leginkább a tetszésünket. Nagyváradon járt például Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, Kukorelly Endre író és Varró Dániel költő – hogy csak a számunkra legkedvesebb meghívottakat említsük. A képzőművészeti kiállítások közül Gyergyószárhegy négy évtizede címmel a Barátság Képzőművészeti Alkotótábor anyagából mutattak be válogatást. A Proenerg kiállítótermében berendezett erdélyi vasúttörténeti vándorkiállítás apropóján különböző előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők, többek közt a Nagyvárad és Kolozsvár közötti vasútvonal megépítésének viszontagságairól, az erdélyi mozdonygyártás különböző aspektusairól, a nagyváradi városi vasúti teherszállítás történetéről.
 
 
A programokból a nagyváradi tanintézmények is kivették a részüket, példának okáért A Holnaposok-szoborcsoportnál diákok szavaltak és énekeltek verseket a társaság hét költőjétől.
 
Ami lesz
 
A hétvégi programok közül leginkább Varnus Xavér orgonakoncertje, Zudor János költő előadóestje, illetve természetesen a koncertek az legígéretesebbek. Vasárnap a szokásos Szent László-körmenettel zárult a Festum Varadinum egyházi programja, amelynek keretében a győri Szent László-herma másolatát körbehordozzák a püspöki palota kertjében.
 
Íme a további programok: 
 
 
  • Péntek
10.00  Nyitott kapuk – iskolanap
Helyszín: Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium
16.30 Hol sírjaink domborulnak – Kárpát-medencei magyar középiskolások történelmi vetélkedője. Előadást tart: Dr. Fónagy Zoltán (Budapest) és Dr. habil. Fleisz János történészek
Helyszín: a nagyváradi vár multifunkcionális terme
17.00 Könyvbemutató – Puskás Bálint Zoltán: „… nem ilyen lovat akartam”
Helyszín: a Római Katolikus Püspöki Palota díszterme
18.00 Könyvbemutató – Péter I. Zoltán: A nagyváradi vár építészettörténete
Helyszín: a Lorántffy Zsuzsanna Egyházi központ múzeumterme
18:00 Bihari FC–Ferencvárosi Zöld Sasok öreg fiúk gálamérkőzés – jelen lesznek többek között Détari Lajos, Lipcsei Péter, Dragóner Attila, Schultz Levente
Helyszín: a Bihorul sportiskola pályája (Matei Basarab utca 4. szám)
19.00 Varnus Xaver orgonakoncertje
Helyszín: Nagyvárad-Olaszi Református templom
19.30 Bihari Barnabás grafikái a Püspöki Palota felújításáról: 1967-1970
Helyszín: a Posticum díszterme
20.00 Kicserélődtek drága vérereid, ó város … – Zudor János költő előadóestje, közreműködik Lászlóffy Zsolt zeneszerző
Helyszín: a Posticum díszterme 
 
  • Szombat 
9.30 Hol sírjaink domborulnak – Kárpát-medencei magyar középiskolások történelmi vetélkedője
Helyszín: az Ady Endre Líceum díszterme
11.00 Népfőiskolák, tudástárak, közösségépítők – nemzetközi konferencia az Erdélyi Népfőiskolai Collegium fennállásának 15. évfordulója alkalmából
Helyszín: a Nagyvárad-Ősi Református Egyházközség gyülekezeti terme
17.00 Nagyvárad, mint törvényhatósági jogú város – előadás
Helyszín: az Ady Endre Líceum díszterme
17.00 Nagyváradi gyökerek – festmény- és fotókiállítás
Helyszín: Posticum – Szent Erzsébet kápolna
19.00 Bikini koncert
Helyszín: a Lotus Központ parkolója
21.00 Kormorán koncert
Helyszín: a Lotus Központ parkolója
 
  • Vasárnap 
11 .00 Ünnepi szentmise és körmenet – főcelebráns Exc. Böcskei László nagyváradi megyés püspök
Helyszín: Római Katolikus Székesegyházi Bazilika
16.00 Könyvbemutató – „… és feltört a hit” 50 éve Nagyvárad lakói megvédték a Szent László templomot az ateista hatalom rombolásától – Péter I. Zoltán és Szilágyi Aladár összeállítása
Helyszín: a Nagyárad-újvárosi Római Katolikus Szent László templom
17.00 Szabadtéri fúvóskoncert
Közreműködnek: a kiskőrösi és nagyváradi fúvószenekarok
Helyszín: a Holnaposok szoborcsoportja
19.00 Varadinum Díjkiosztó Ünnepség
Helyszín: Szigligeti Színház
Szophoklész: Antigoné – a debreceni Csokonai Nemzeti Színház előadása
Helyszín: a Szigligeti Színház
 

Fotók: Bihari Napló

 

Hirdetés