Egyszerűsödik a bürokrácia?

Időt és pénzt is spórolhatunk: közzétette a pénzügyminisztérium annak a csaknem 100 illetéknek a listáját, amelynek eltörlésére vagy összevonására készül.
Hirdetés

Eltörlik többek között az ideiglenes elektronikus útlevél kibocsátásáért fizetendő 22 lejes, a cégbejegyzési tanácsadásért felszámolt óránkénti 19,8 lejes, vagy a versenytanács adatbázisához való hozzáférésért fizetendő esetenkénti 150 lejes illetéket is, tudósít a Hotnews.ro hírportál. Az intézkedés bevételkiesést fog jelenteni az államkasszának, de a szaktárca becslése szerint ez megtérül majd a velük kapcsolatos ügyintézés megszűnése vagy egyszerűsödése által.

A Capital című gazdasági lap szerint jelenleg 364 adójellegű illetéktípus van érvényben Romániában, és ezzel az élen járunk Európában. A Világbank felmérése alapján a román állampolgárok ugyanis évi 200 órát töltenek azzal, hogy befizessék tartozásaikat az államnak, míg Nagy-Britanniában a polgárok évi 110, Norvégiában pedig csupán évi 83 órát fordítanak adók és illetékek befizetésére.

Hirdetés