Vasút is összeköti Calafatot Vidinnel

Csak a román vasút indított járatokat Bulgáriába az új hídon. A bolgár villanymozdonyok nem tudnak átjönni, míg a CFR nem villamosít.
Hirdetés

Megindult szombaton a vonatforgalom a romániai Calafatot és a bulgáriai Vidint összekötő, a két ország közötti második Duna-hídon. A két kilométeres függőhidat tavaly júniusban nyitották meg a gépkocsiforgalom számára.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint az első vonatszerelvény szombaton a román oldalról indult. A híd tavalyi átadásakor azért nem indulhatott meg a vonatforgalom is a két ország között, mert hiányoztak a hídra vezető vasúti pályák
 
A hídon át vasárnaptól indul a vasúti személyszállítás. A dél-romániai Craiováról naponta két járat indul Vidinbe, ahonnan tovább lehet utazni a bolgár fővárosba, Szófiába. 
 
Petar Kirov bolgár miniszterhelyettes azzal magyarázta, hogy a bolgár vasúttársaság egyelőre nem indít vonatokat Romániába, hogy míg a bulgáriai Vidin környékén villanymozdonyok látják el a vasúti szállítást, a román oldalon még nem villamosított a pálya.
 
A 470 kilométer hosszúságú folyami határszakaszon eddig egyetlen – 1954-ben épült – híd kötötte össze Romániát Bulgáriával Giurgiu és Rusze között.

Hirdetés