Úgy sem mered megnézni a Sweeney Todd-ot!

De azért megmondjuk, miért lenne érdemes összeszedned a vért a pucádba. Vigyázat: spojler!!!
Hirdetés
A musicaltörténelem talán legsötétebb darabja a Sweeney Todd, kvázi horrormusical. A gyilkos borbély történe viszonylag egyszerű, de legalább olyan rémisztő és groteszk, mint a Hasfelmetsző Jack-é.  
 
Perverz bosszústory: Benjamin Barker a dutyiból megszökve hazatér Londonba, ahol azzal szembesül, hogy felesége halott, lánya pedig annak a bírónak a gyámsága alatt áll, aki őt kényszermunkára ítélte. Barker Sweeney Todd néven borbélypraxist nyit, hogy székébe csalogassa a gyaur bírót. Todd (Viola Gábor) szövetséget köt pitegyáros főbérlőnőjével, Mrs. Lovettel (Vindis Andrea), és hamarosan beindul mindkét üzlet: a frissen elnyisszantott nyakú kuncsaftokból ízletes falatok készülnek.
 
Bemutató: május 16-án, pénteken este 7 órától a nagyteremben.
 
És ha még most sem érted, miért muszáj megnézned a Kolozsvári Állami Magyar Színház legújabb darabját, akkor segítünk. Íme:
 
 
  • Igaz ugyan, hogy Broadway musical, de nem a My Fair Lady-s, parasztvakítós fajtából. És nem is a csöpögősből. Ha itt csöpög valami, az nem könny és nem méz.
  • A Sweeney Todd nem is musical: kortárs opera, amelyben a görög tragédiák kérdései is felvetődnek, úgy mint az elveszett paradicsom, az emberhús, vagy a lázadás – ezt ígéri Dragoş Galgoţiu rendező.
  • Incze G. Katalin zenei vezető közel harminc éve dolgozik a szakmában, de ilyen jó fordítással, mint az Eörsi Istváné, saját elmondása szerint még nem találkozott.
  • Zene és szöveg tökéletes és koherens harmóniája a darab, ez a kettő úgy illeszkedik egymáshoz, mint… borotva az ütőérhez.

Fotó: Rusz Péter

  • Ha hiszünk Both András díszlettervezőnek, akkor olyan obskúrus steampunk pokol fog megelevenedni a színpadon, amitől Dante is hátast dobna.
  • A neoromantikus, neogótikus jelmezeket az a Doina Levintza tervezte, aki legutóbb például a Closer to the Moon ruháit is megálmodta. Kelet-Európa egyik legismertebb divattervezője, akinek saját divatháza is van.
  • Harminc ember ON STAGE! Kórussal együtt, plusz a zenekar.
  • Ebben a darabban debütál Ötvös Kinga, aki első éves (!) színi hallgató, de Marosán Csaba és Sigmond Rita titánok is most láthatók először zenés szerepben.
 
Azt tudtad, hogy a Fleet Street a valóságban is létezik?
 
 

Fotó: Biró István

Hirdetés