Verespatakért is a magyarok a hibásak

Az újságírók néha meszet esznek. És ez az eredmény.
Hirdetés

A környezetvédő szélsőségesség meglehetősen vonzó a magyar szélsőségesek számára, akár Orbán Viktor kormányának, akár az erdélyi magyar pártocskáknak a tagjairól van szó. Ugyanúgy, ahogy a magyarországi parlamenti választás előtt a Jobbikos szélsőségesek Erdélyben tették az eszüket, mígnem aztán néhány vastagnyakút és Hitler után vágyakozót kiutasítottak az országból, a verespataki bánya is zarándokhelyévé vált a magyar kormány hivatalosságai. Ott járt Illés Zoltán környezetvédelmi minisztériumi államtitkár, az Orbán Viktor által vezetett FIDESZ tagja és két szélsőséges kirohanásokat mutató apró pártocska képviselői: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsról (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppártról (EMNP) beszélek, vezetőjükkel, Tőkés László (az eredeti szövegben: „Lazslo Tokes”) euroképviselővel az élen, akinek románokkal szembeni sértegetéseit egyszerű guglizással könnyen megtalálhatják. (További részletek itt: http://www.oradestiri.ro/politicienii-maghiari-protesteaza-la-rosia-montana/#.U2nmePl_ugC.)

Nem foglalkozom a verespataki kitermelés kérdésének tartalmi részével, de az az érdeklődés, amit Orbán Viktor, azaz Viktátor, Vlagyimir Putyin szövetségese autokrata kormányának mindenféle hivatalosságai, George Soros magyar származású amerikai filantróp és üzletember mutatnak az ügy iránt, némi értetlenséget vált ki az emberből, és egy sor kérdést is felvet. Nem az Iliescu-féle klasszikus revansiszta-szekusiszta, hanem a klasszikus „de hát mit akarnak ezek állandóan, testvér?” értelmében.

Nem ez az első alkalom, hogy Orbán Viktátor autokrata kormányának hivatalosságai ellenállást tanúsítanak a verespataki tervvel szemben. Nemrég egy kerekasztal-beszélgetést és filmvetítést is szerveztek Brüsszelben, ahol természetesen két verespataki kitermelés elleni filmet mutattak be. (További részletek itt: http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/de-ce-guvernul-neo-fascist-al-lui-victor-orban-finanteaza-o-masa-rotunda-la-bruxelles-impotriva-proiectului-de-la-rosia-montana-sa-ne-intrebam-nu-sa-injuram-103137.html).

Orbán Viktátor kormányának állandó verespataki kitermelés-ellenes akciói mellett, George Soros magyar származású amerikai filantróp és üzletember is óriási nyomást gyakorolt ugyanerre a verespataki kitermelésre, aki nemrég éppen Bukarestben találkozott Viktor (így!) Pontával, amikor is a verespataki tervről folytattak megbeszélést. (További részletek itt: http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/george-soros-s-a-intalnit-la-bucuresti-cu-victor-ponta-pe-subiectul-rosia-montana-de-ce-ambii-au-vrut-sa-tina-secreta-intalnirea-104106.html.) George Soros amerikai milliárdos jelenléte az arany világpiacán és érdeklődése a nemesfémek világpiaca iránt tények, nem vélemények. Sőt, maga George Soros érezte kötelességének tagadni, hogy bármilyen „aktuális” érdeke fűződne Verespatakhoz. A mai napig sem tudtuk meg sem George Sorostól, sem az NKSZ-eitől és az általa finanszírozott és az embereket múlt ősszel a verespataki terv ellen utcákra kivivő NKSZ-ektől, hogy ki adott pénzt ezekre: a mindenféle rossztól bennünket megóvni és a demokrácia alapvető értékeit megvédeni akaró filantróp George Soros, vagy az arany világpiacán és egy adott pillanatig többek között Verespatakon is érdekeltségekkel rendelkező üzletember George Soros.

És akkor felmerül az emberben a kérdés: ha a Jobbik szélsőségesei, Orbán Viktor háttérbeli szövetségesei (akik a parlamenti választáson 21 százalékot kaptak) néhány hónappal ezelőtt azt ugatták Erdély szerte, hogy revansiszta szelleműek és nem akarják elismerni az Erdélyt román földként szentesítő nemzetközi békeszerződéseket, akkor mi a célja Magyarország kormánya ezen hivatalosságainak, akik hol brüsszeli eseményeket finanszíroznak a verespataki kitermelés ellen, hol egyenesen idejönnek, hogy az erdélyi magyarok apróc szélsőséges pártocskáival együtt tiltakozzanak? A magyar kormány csak ezeket az eseményeket finanszírozta a verespataki kitermelés ellen, vagy az idők folyamán magukat függetlennek mondó más események is részesültek a diszkrét támogatásában? És mit tettek a román hatóságok, ha egy olyan vitatott tervet, mint a verespataki, folyamatosan akadályoznak?

Valószínűleg, hogy a vasárnap, Verespatakon Tőkés Lászlóval együtt felszólalni kívánó államtitkár nyugodtsága és merészsége abból is fakad, hogy a romániai környezetvédelmi és klímaváltozási miniszter, Korodi Attila RMDSZ-tag a verespataki aranykitermelés egyik heves ellenzője. A magyar hivatalosságok által a különböző témákban az idők folyamán tanúsított viselkedésben létezik egy olcsó pacsulival meghintett huszári arrogancia, ami nem kapott megfelelő választ, ha a semmibe vételt nem számítjuk.

Tekintsük át újra a verespataki ellenzőket: Korodi Attila román környezetvédelmi miniszter, George Soros magyar származású amerikai filantróp és üzletember, aki nyíltan finanszírozza a Mentsétek meg Verespatakot mozgalmat, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke (ha fel akarják idézni a magyarországi „demokráciát”, kérem, nézzék meg az al-Dzsazíra dokumentumfilmjét a magyar „puha diktatúráról” (http://www.aljazeera.com/programmes/peopleandpower/2013/05/201351674859600711.html), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), Tőkés László román euroképviselő és mindazok, akiket elfelejtettem megemlíteni.

A verespataki terv támogatóiról és a terv körül keletkezett vitákról már írtam és sortűzszerűen keletkeztek írások, de ha már olyan sokat írtak arról, hogy a verespataki befektetők megvásárolták a hallgatást, akkor jó lenne arról is írni, hogy kik vásárolták meg a terv elleni zajongást. Az egyensúly kedvéért.

És, hogy ne fáradjanak a vad környezetvédők, akiknek egy része álmában is pillepalackoktól tisztítja az erdőket, a kérdéseim jogosak. A bizonytalan és reszketeg válaszok újabb jogos kérdéseket vetnek fel. Amúgy ez a cikk nem szolgálja sem a magyar irredentizmus elleni hamisítatlan román hiúság legyezgetését és nem szól a Mentsétek meg Verespatakot környezetvédői ellen sem.

Hirdetés