Meghiúsította az időjárás az Annapurna-expedíciót

Nem sikerült meghódítania a Himalája egyik legveszélyesebbnek tartott nyolcezresét a Török Zsolt által vezetett expedíciónak. Az aradi hegymászó egyébként jól van, és már lefelé tart a hegyről.
Hirdetés

A társait ért balesetek és a kedvezőtlen időjárás miatt Török Zsolt nem folytatja az Annapurna-expedíciót, az alpinista már elhagyta az alaptábort és várhatóan két-három napon belül érkezik meg Nepál fővárosába, Katmanduba – tudatta szerda éjszaka az MTI-vel az expedíció magyarországi szóvivője. Barabás László közölte, három nappal azután, hogy minden kapcsolat megszakadt Török Zsolttal, szerdán társának, Cristian Tzecunak végre sikerült telefonon elérnie a romániai csapat aradi vezetőjét, aki elmondta: az alaptáborban, illetve annak környékén összegyűjtötte a még meglévő felszerelést, és elindult Lete érintésével Pokhara irányába. A hírek szerint az expedícióvezető nem egyedül van, a szakács és a teherhordók is vele tartanak, így várhatóan akadálytalanul juthat el két-három napon belül Nepál fővárosába. Katmanduban lezárja az expedíció adminisztratív ügyeit és ezt követően tér haza.
Barabás László jelezte: Török Zsolt döntésének hátterében az áll, hogy az Annapurna vidékére korábban kiadott meteorológiai előrejelzések igaznak bizonyultak. Heves esőzések kezdődtek a régióban, emiatt a csúcs megmászására tett további kísérletek túlságosan veszélyesek lettek volna. A kedvezőtlen időjárás mellett az expedíció feladásának másik oka, hogy az alpinista társait korábban baleset érte a hegyen, így ő végül csak szólóban próbálhatott volna feljutni a 8091 méter magas Annapurna tetejére.
Amint arról beszámoltunk, az expedíció tagjai március 28-án indultak útnak, hogy oxigénpalack és serpák nélkül érjék el a Föld tizedik legmagasabb hegycsúcsát, amely az egyik legveszélyesebbnek tartott „nyolcezres” a Himalájában.

Hirdetés