Kolozsvár az Óperrrenciás tenger partjára költözik

Mesébe illő lesz az idei Magyar Napok a kincses városban. A szervezők legalábbis ezt ígérik.
Hirdetés

Új főhadiszállása van a Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesületnek: a Hintz-ház a Főtér egyik legrégebbi épülete, amely a 18. század közepétől patikaként működött, később itt volt a Gyógyszertár-történeti Múzeum. A magyar napok szervezői számára adja magát a gyógyszertár metaforája: az indító sajtótájékoztatón Gergely Balázs főszervező arról beszélt, hogy egyfajta „kultúrpatikát” szeretnének itt létrehozni, amely 70-80 ember befogadására alkalmas közösségi térként működik.

Gergely Balázs egyébként kifejezetten meseszerű hangulatot teremtett, csak úgy röpködtek a táltos paripák, boszorkányok és sárkányok – ami nem csoda, hiszen az idei rendezvénysorozat mottója az, hogy Óperrrencián innen és túl.

Az idén először nyolcnaposra bővülő, augusztus  17. és 24. között megrendezendő KMN mérföldkőhöz érkezett, hiszen ez az ötödik kiadása, ami ugyan nem kerek szám, de majdnem. A mesei terminológiánál maradva, Gergely arra is felhívta a figyelmet, hogy a mesékben a hősök mindig szövetségesekre lelnek, így leltek ők is szövetségesekre és támogatókra a civil szférában, egyházakban, önkormányzatban, a kolozsvári magyar vállalkozókban (akik a Hintz-ház felújításában segédkeztek), illetve – idéntől – a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapban (MTVA), amely hangsúlyosan részt vesz a program kialakításában.

Újdonságokra is számíthatunk: idén a Kolozsvári Állami Magyar Színház is beszáll a rendezvénybe, mondhatni színházi miniévadot szerveznek a magyar napok alatt, és a zsidó közösség kultúrája is hangsúlyosan jelen lesz a kínálatban.

Az MTVA vezérigazgató-helyettese, Galambos István nem szereti a „támogató” kifejezést, inkább együttműködésről beszél. A magyar napok egyik újdonsága a komolyzenei kínálat izmosodása: az MR Szimfonik Live keretében a rádió szimfonikusai közösen lépnek fel a PASO-val (Pannonia All Stars Ska Orchestra), Péterfy Borival, a Heaven Street Seven-nel és az Irie Maffiával. De rendeznek sajtófotó-kiállítást, és az MTV archívumából filmeket mutatnak be (a mesei vonalra visszatérve: gyerekfilmeket is).

Horváth Anna kolozsvári alpolgármester is hárítja a támogatói státuszt, partnerségről beszél, és megemlíti, hogy a KMN, iletve a Kincses Kolozsvár Egyesület önkormányzati, hmm, támogatása évről évre nő, idén majdnem kétszerese a tavalyinak, 130 ezer nehéz lej. A Horváth Anna által képviselt városháza célja, hogy a rendezvény – nem tudjuk ezt másként mondani – támogatásának mérlegét a magyar kormányzat térfeléről átbillentse a kolozsvári önkormányzatéra.

Szabó Lilla programigazgató a színházi miniévad, a szimfonikus koncertek és a zsidó közösség bevonása mellett kiemelte a Virág utca környékén megrendezendő középkori forgatagot, valamint a – vigyázat, gyógyszerészeti hasonlat – hagyományos receptnek megfelelő rendezvényeket, a kiállításokat, irodalmi esteket, borászati és gasztronómiai eseményeket, a Farkas utcai fesztiválutcát a kézműves standokkal, a Szent István-napi néptánctalálkozót.

Fotó: Kiss Gábor

És akkor most térjünk át arra, ami úgyis mindenkit érdekel: Sánta Levente fesztiváligazgató napi lebontásban ismertette az esti főtéri nagyszínpadi koncerteseményeket. Tehát:

Vasárnap, augusztus 17., nyitógála: Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas rendező és koreográfus által rendezett Székely Dózsa György című táncjáték a Honvéd Táncszínház előadásában, Novák Péter főszereplésével;

Hirdetés

Hétfő, augusztus 18.: mintegy négyórás nagyterpeszes rockkoncert, Kalapács, Rudán Joe, Pokolgép, Omen, Varga Miklós, Takáts Tamás Dirty Blues Band, „csak keményen!” jeligére;

Kedd, augusztus 19.: Tamás Gábornak csápolhatnak a hervadó szívek a Főtéren;

Szerda, augusztus 20.: Szent István-napi néptánctalálkozó gálaelőadása;

Csütörtök, augusztus 21.: az alternatívoké a pálya, színpadon a Kiscsillag és a Quimby;

Péntek, augusztus 22.: az MR Symphonic Live produkciója;

Szombat, augusztus 23.: Illés-emlékkoncert, a Szörényi testvérekkel és Bródy Jánossal, valamint meghívottaikkal, Feke Pállal, a Vastag fivérekkel, Csobot Adéllal, Baricz Gergővel, „oldies but goldies” jeligére;

Vasárnap, augusztus 24.: a magyar történelmet a honfoglalástól napjainkig 21 képben feldolgozó, Experidance Ezeregyév című látvány- és táncszínházi nagyprodukció.

És persze ott lesz a Farkas utcai színpad is Palya Beával, a 100 Folk Celsiusszal, a Parno Graszttal, valamint – bár a sajtótájékoztatón nem hangzott el, de mi úgy tudjuk, hogy – a Longersteppel és a Loyal Apples’ Clubbal.

Az óperenciás hasonlatra visszatérve: minden mese akkor jó, ha a vége jó. Úgy tűnik, minden adott a happy endhez.
 

Hirdetés