Állami támogatást kérnek az egyházi iskoláknak a katolikus főpapok

A hatályban lévő oktatási törvény értelmében járna a fejkvóta az egyházi iskolákban tanuló diákok után is – figyelmeztet a katolikus püspöki konferencia.
Hirdetés

Szerdán ért véget a püspöki konferencia kétnapos ülése, amelyet Nagyváradon rendeztek. A tanácskozás után a katolikus püspökök nyílt levélben kérték Remus Pricopie oktatási minisztert, hogy az általa vezetett szaktárca mielőbb alkalmazza maradéktalanul a 2011 óta hatályban lévő oktatási törvényt, ugyanis jelenleg az állam csak az állami oktatást finanszírozza, az egyházi iskolákban tanuló diákok nem kapnak támogatást, noha a törvény szerint mind az állami, mind az egyházi oktatást finanszíroznia kell az államnak.

A katolikus püspökök azt nehezményezik, hogy nem alkalmazzák a törvény 101-es cikkelyének 2-es bekezdését, amely szerint az állam valamennyi óvodás és iskolás gyerek után fejpénzt fizet. A törvény 102-es cikkelyének első bekezdése leszögezi, hogy az állami, az egyházi és a magánoktatást egyaránt tandíjakból, közpénzből és egyéb forrásokból finanszírozzák.
A püspöki konferencia tagjai a nyílt levélben ennek a két cikkelynek az alkalmazását kérik, mert jelenleg csak az állami oktatás részesül finanszírozásban. „Kérjük, hogy az oktatási törvény szóban forgó cikkelyeit haladék nélkül alkalmazzák az egyházi és a magánoktatásra is” – olvasható a nyílt levélben.
 
Fotó: Mária Rádió

Hirdetés