Kelemen Ukrajnáról: etnikai konfliktus zajlik

Európa felelőssége lenne az ukrán válság megoldása Kelemen Hunor szerint. Aki egyébként etnikai alapúnak tartja a konfliktust.
Hirdetés

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes szerint az elmérgesedő ukrajnai válság valójában etnikai természetű, és Európa feladata és felelőssége az ilyen konfliktusok rendezése, megelőzése. Az RMDSZ-elnök a Marosvásárhelyi Rádiónak nyilatkozott az ukrán válságról. Kelemen Hunor szerint aggodalomra ad okot, hogy Románia közvetlen szomszédságában „etnikai csatározás bontakozik ki”.  A kormányfőhelyettes szerint ez aggasztó jel lehet mindazok számára, akik azt hitték, hogy Közép-Kelet-Európában a dolgok egyértelműen eldőltek, hogy a térségben a folyamatok visszafordíthatatlanok, és nem szíthatók etnikai konfliktusok.
A politikus úgy vélte, hogy Ukrajnában nem „a Nyugat-barát, látszólag demokratikus, ugyanakkor mélyen nacionalista ukránok”, és a „nem Nyugat-barát, nem demokratikus, és legalább annyira nacionalista Oroszország” összecsapása zajlik, hanem etnikai konfliktus alakult ki.
„Az Európai Uniónak, Brüsszelnek, a nyugati világnak, az Amerikai Egyesült Államoknak óriási a felelőssége, hiszen mindenki tőlük várja a megoldást, az emberek Nyugat felé tekintenek. (…) A konfliktusmegoldást és a béke biztosítását kell megjelölni elsődleges feladatnak. Mi, erdélyi magyarok a Romániai Magyar Demokrata Szövetségen keresztül következetesen azt képviseltük, és most is határozottan úgy gondoljuk, hogy Európának feladata és felelőssége az etnikai konfliktusok rendezése, megelőzése” – szögezte le Kelemen Hunor.
A politikus ugyanakkor igyekezett eloszlatni az aggodalmakat azzal kapcsolatban, hogy Romániában a tartalékosok mozgósítására készülnének. „Az emberek életével, a békével, a biztonsággal soha nem szabad felelőtlenül bánni. Nem szabad tartalékosokról beszélni akkor, amikor erről kormányzati szinten egy pillanatig sem volt szó” – szögezte le.

Hirdetés