Felbosszantotta az MPP a székelyföldi román politikusokat

Nagyon nem akarnak emlékezni a román politikusok elődeik gyulafehérvári ígéreteire: pártállástól függetlenül támadtak az MPP-re a székelyföldi megmondóik.
Hirdetés

Arcátlanságnak nevezte Mircea Dușa védelmi miniszter a Magyar Polgári Párt (MPP) azon tervét, miszerint december elsején szervezne autonómiatüntetést a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul téren. A Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöke úgy vélte, hogy a román nemzeti ünnepet Románia valamennyi állampolgárának tiszteletben kellene tartania, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségű.

A Hargita megyei képviselő párhuzamot vont az MPP terve és a március 15-i magyar ünnepségek között, melyeket megítélése szerint senki nem szokott megzavarni. Kifejtette, Hargita megyei lakosként és képviselőként számára sértő az MPP terve, ahogy sértő a román közösség egészére is. Duşa ugyanakkor hangsúlyozta, hogy képviselői véleményét ismertette, de mint mondta, a témát a kormányban is megbeszélik, és ismertetik az ezzel kapcsolatos hivatalos álláspontot.

Provokációnak minősítették az MPP tervét a Kovászna megyei román politikusok is, akik pártállástól függetlenül arra kérték a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot, hogy ne engedélyezze a polgári alakulat rendezvényét.

Marius Obreja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megyei elnöke szerint az MPP-nek kevés, de megrögzött ötlete van, mint a területi autonómia és a székely zászló. Úgy vélte, ezek elkerülhetetlenül reakciókat vonnak maguk után a román fél részéről. „Ezek az ötletek a románok és magyarok közötti széthúzáshoz vezetnek. Csak az autonómiára összpontosítanak, nem hallottam tőlük soha a közösségre, az együttműködésre, a multikulturalizmusra vonatkozó ötleteket” – értékelte az MPP politikáját a liberális politikus.

Codruţ Opaiţ, a Demokrata-Liberális Párt (PDL) megyei vezetője egyenesen infantilisnak nevezte az MPP bejelentését, és reményét fejezte ki, az RMDSZ-es városvezetés nem asszisztál majd ehhez.

Korábban Horia Grama, a PSD háromszéki elnöke nevezte szemtelenségnek, provokációnak, a román állam semmibevételének, hogy az MPP engedélyt is kért a polgármesteri hivataltól a demonstrációra.

Amint arról beszámoltunk, a nemzeti kisebbségek számára Gyulafehérváron megfogalmazott ígéretekre akarja december elsején emlékeztetni a románokat az MPP.

 

 

Hirdetés