Nagy hal akadt a DNA horogjára

Korrupció gyanújával került előzetesbe a korrupciós ügyben ítélkező bíró. Dan Voiculescu médiamágnás és politikus korrupciós ügyében kellett volna jogerős ítéletet hoznia.
Hirdetés

Stan Mustatát közvetlenül a Voiculescu-per keddi tárgyalása előtt vette őrizetbe a korrupcióellenes ügyészség (DNA), miután ehhez a bírák szakmai testülete is hozzájárult. Szerdán a táblabírósági kollégái Mustata előzetes letartóztatásba helyezését is elrendelték. A vádhatóság befolyással való üzérkedéssel és csúszópénz elfogadásával gyanúsítja a bírót.

Voiculescut, a kormányban résztvevő Konzervatív Párt (PC) alapító elnökét szeptemberben pénzmosásért és korrupcióért első fokon öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti törvényszék egy privatizációs ügyben. Voiculescu Mustata védelmére kelt, és parlamenti vizsgálóbizottság felállítását indítványozta, amely fényt deríthetne arra, hogy az „ártatlanul meghurcolt bíró” valójában a DNA megfélemlítési kísérletének, a közte és Traian Băsescu államfő között zajló politikai harcnak a járulékos áldozata.
 
Időközben a sajtóhoz eljutottak azok a lehallgatási jegyzőkönyvek, amelyek alapján korrupcióval gyanúsítják a bírót. Mustata állítólag a bíróság mellékhelyiségben, közvetítőkön keresztül bonyolította „üzleteit”: egy-egy kedvező ítélete több tízezer euróba került. A feltételezett bűntársakkal folytatott, lehallgatott beszélgetésekből a DNA arra következtetett: Mustata nagyobb csúszópénzt követelt akkor, ha azt látta, hogy a vádlottnak drága ügyvédre van pénze. A Voiculescu-per tárgyalását a bíró letartóztatása miatt elhalasztották. 

Hirdetés