Lecsaphat ránk a piknikkommandó

Körképet készítettünk azokról a helyekről, ahol nyugodtan megsüthetjük a miccshúst, garantáltan nem sújt le ránk a törvény. És azokról, ahol a munka ünnepét bulival tuningolják.
Hirdetés

A törvény szerint akár ötezer lejes bírságot is kiróhatnak ránk, ha nem tűzgyújtásra kijelölt helyen próbálkozunk meg a sütkölőzéssel. Vannak azonban olyan területek is, ahol legálisan „flekkenyezhetünk”. Kolozsvár esetében ez a hely a Gorbó völgyében van kialakítva, mintegy két kilométerre a kincses város Monostor negyedétől. A négy hektáros területen három olyan asztalt is elhelyeztek, amely kimondottan flekkensütésre alkalmas. Jelenleg négy mobilvécé áll rendelkezésre, de ezek számát a május elsejei várható „roham” miatt bővíteni fogják. Több szeméttárolót is kihelyeztek, amelyek használatát Emil Boc polgármester melegen ajánlotta kolozsváriak figyelmébe. „Mindenkit arra kérünk, hogy tisztelje a környezetet és ne hagyjon szemetet maga után. Ha ezt nem tartják be, kénytelenek leszünk büntetéseket kiróni” – mondta a város első embere a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Piknikkommandó Szatmárban

A „kis ellenőrzések” politikáját fogják alkalmazni Szatmár megyében. A Prefektúra feltérképezte a piknikezésre alkalmas helyeket, a listát pedig továbbította a környezetvédelmi őrséghez. Így a szatmáriak nem nagyon duhajkodhatnak, mert bármikor meglepheti őket a május elsejei „piknikkommandó”. A Prefektúra adatai szerint amúgy tizenhat város és község létesített speciális kirándulóhelyeket, ezek összterülete közel húsz hektár.

A váradiak süthetik. Vagyis nem.

Piknikezésre alkalmas területet kijelöltek ugyan a Sebes-Körös parti városban (a folyó jobb partja a Rogériusz negyedben, a Szilvás és a Gomba), tüzet azonban nem szabad majd gyújtani itt. „Jelenleg nincsenek kialakítva a városban olyan helyek, ahol flekkenezni lehet. Ez azt jelentené ugyanis, hogy tűzoltásra alkalmas felszereléssel és mobilvécékkel is el kellene látni ezeket” – nyilatkozták szűkszavűan a Polgármesteri Hivatal illetékesei.
Marosvásárhely azonban megelőzte korát – és a törvényt. 2012-ben jelent meg ugyanis az úgynevezett pikniktörvény, azonban a vásárhelyieknek már legalább öt-hat éve van kijelölt kirándulóhelyük: az egyik a Somos-tetőnél, a másik pedig a Segesvári útnál van.

Majális a Szejkefürdőn

A székelyek kemények, így ha esik, ha fúj, a Szejkére várják az udvarhelyieket május elsején a városi majális szervezői. A részvevőket reggel az Udvarhelyszék Fúvószenekar hívja össze: a kerékpárosok a Márton Áron téren és a Bethlen-negyedi parkban gyülekeznek, ahonnan tíz órakor indulnak el a Szejkefürdő felé. A bringások egy-egy garast kapnak, amelyet sörre vagy üdítőre, illetve kolbászra válthatnak, de a szelvények tombolaként is felhasználhatók: tíz különböző méretű biciklit lehet velük nyerni. A szervezők remélik, hogy senkit sem tántorít el az esetleges esőzés: idén is számítanak a több mint kétezer kerékpáros részvevőre – mondta el Szőcs Endre programszervező.

Hirdetés

Ha május elseje, akkor Sonkolyosfeszt

Az Erdélyi-Szigethegység kedvelt kirándulóhelye a Bihar–Kolozs–Szilágy megyeiek körében Rév, illetve Sonkolyos és Pádis környéke. Százával érkeznek ilyenkor sátorozók, és már egy ideje nemcsak természetjárók és barlangászok, hanem az elektronikus zene kedvelői számára is népszerűvé hellyé vált a környék. Ez elsősorban annak a tucatnyi fiatalnak köszönhető, akik évről évre megszervezik a Sonkolyos Fesztivált a Nagymagyar barlang előtt. Miután összerúgták a port, idén ketté szakadt a rendezvény, az egyiket a megszokott helyen, míg a másikat domb túlsó oldalán tartják. Meggyőződésünk, hogy mindkettő nagyszerű lesz. 

 

Hirdetés