Újraindult a szívátültetés Marosvásárhelyen

Két év után újraindul Marosvásárhelyen a szívátültetési központ. Meglepő módon egy szívátültetéssel.
Hirdetés

Elvégezték az első sikeres szívátültetést az újraindított marosvásárhelyi Szívgyógyászati és -átültetési Központhoz tartozó Szív- és Érsebészeti Klinikán, jelentette be vasárnap délben, alig több mint két órával a műtét befejezése után a klinika vezetője, dr. Horaţiu Suciu professzor.

Több mint két év telt el azóta, hogy 2011-ben önkényesen megszüntették a marosvásárhelyi Szívgyógyászati és -átültetési Központot (IBCvT). Azóta a múlt év végén újraindították, újra akkreditálták, de átültetésre objektív okokból nem került sor.

Most egy 32 éves, Dâmboviţa megyei férfi kapott új szívet, akit súlyos szívelégtelenséggel diagnosztizáltunk, s már másfél éve vár megfelelő donorra. Végül egy Máramaros megyei 26 éves, súlyos sérüléseket szenvedett, az agyhalál állapotában levő fiatalember szívét ültették be Marosvásárhelyen.

Az új szívet kapott páciensnek egyébként azért kellett másfél évet várnia az átültetésre, mert nehéz volt donort találni. A szívátültetésnél nagyon sok szempont játszik közre a megfelelő donor kiválasztásánál, ezért van az, hogy csak az esetek 10-30 százalékában alkalmas a donor szíve az átültetésre.

Hirdetés