Aranyat ér az erdélyi nyomor

Hajdú D. András Álom és valóság című képe nyerte a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége Ébresszétek fel a világot! fotópályázatát.
Hirdetés
A másfél millió forint összdíjazású verseny első helyezettjének képe egy ötgyermekes, nagybányai édesanya nyomorúságos lakásbelsőjében étkező gyermekét ábrázolja.
 
Az Origó fotósát régóta foglalkoztatják az embertelen nagybányai nyomortelepek. A román Bejrútról készített már interaktív képriportot és egy hosszabb mini-dokumentumfilmet is, A fal, amit mi kerítésnek hívunk címmel. Ez utóbbi a Hégető Honorka nagydíját is elnyerte.
 
A szerző képaláírása így szól:
„Ünnepnap, ha az étel nem a szeméttelepről kerül Rohit tányérjára. Az öt gyermekét egyedül nevelő édesanya, Gáspár Kati, egy mindösszesen 6 négyzetméteres kalyibában él immáron hatodik éve a romániai Nagybányán. A város bontásra ítélte a városrészt ahol meghúzták magukat, így bármikor utcára kerülhetnek.”
A második helyezett Simonyi Balázs Lábon kihordott álom című sorozata lett, amely maratonistákat mutat be célba érkezésünk utáni pihenőjük közben.
 
 
A célba érők a fáradtságtól gyakran azonnal örömittas álomba merülnek, és boldogan, kicsit más emberként ébrednek. A hit és kitartás csodája ez.
 
Harmadik helyet nyert Balogh Zoltán fekete-fehér sorozata, A Lunik 9 gyermekei. A Lunik IX. Európa egyik legnagyobb gettója lett, ahol több mint 6000 roma, szlovák és magyar él szegénységben.
 
 
Az itt lakók több mint fele gyermek. Az elemi iskoláig sem jutnak el.
 
A beérkezett pályaművekből a díjazott alkotások mellett a szakmai zsűri további 11 alkotó művét válogatta be a Millenárison nyílt szabadtéri kiállítás anyagába, amely egy hónapon át lesz látogatható.
 
A pályázaton nevezett képeket, valamint a kiállítás teljes anyagát megtekinthetik a MAKÚSZ honlapján.

Hirdetés