Duşa: dehogy kell magyar prefektus Maros megyében!

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó. De ha nem, akkor sincs gond, legalábbis így gondolja Mircea Duşa védelmi miniszter, aki szerint dehogyis kéne odaadni az RMDSZ-nek a Maros megyei prefektusi tisztséget.
Hirdetés

Mégsem lesz magyar prefektusa Maros megyének Mircea Duşa védelmi miniszter szerint. A Hargita megyében képviselői mandátumot szerző pénteken Marosvásárhelyen részt vett Vasile Liviu Oprea új alprefektus beiktatásán, aki a prefektusi tisztséget is betölti a kormánymegbízotti tisztséget eddig ellátó, hamarosan nyugdíjba vonuló Corneliu Grosu helyett.

Mint ismeretes, az RMDSZ kormányra lépése nyomán három prefektusi tisztséget kért, ebből Brassó és Maros megye esetében kapott ígéretet a Szociáldemokrata Párttól (PSD) a prefektusi tisztség elnyerésére. Brassó megyében meg is kapta a posztot, Maros megyében azonban még nem történt meg a kinevezés.

Mircea Duşa most azt mondta, szerinte Maros megyében román prefektust kellene kinevezni, hiszen Hargita és Kovászna megyében is helyén maradt a román kormánymegbízott. „A prefektus a kormány területi képviselője, ez nem egy politikai funkció, a kormányzati célok megvalósításával kell foglalkoznia, valamint a törvények és az alkotmány előírásainak betartatásával” – mondta Duşa.

Szerinte az RMDSZ-nek  a prefektusi tisztség követelése helyett inkább a gazdasági és szociális célkitűzéseinek megvalósításával kellene foglalkoznia a magyarlakta településeken.

Mint azt megírtuk, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke, Peti András még csütörtökön azt mondta: az új kormánymegbízott kinevezése már csak napok kérdése.

Az elmúlt hetekben több név is felröppent, a legnagyobb „esélyes” Soós Zoltán múzeumigazgató viszont a Székelyhon.ro-nak azt nyilatkozta, hogy személyes okok miatt nem vállalta a kinevezést. Felmerült Frunda György ex-szenátor neve is, s csütörtöki híresztelések szerint végül ő „lesz a befutó”. Már ha a PSD nem gondolja másként.

 

Hirdetés