Băsescu: tétje van az EP-választásoknak

Senki se gondolja azt, hogy az európai parlamenti választásoknak nincs tétje Románia számára – ezt üzeni nekünk az ország első embere.
Hirdetés

Traian Băsescu tudatában van annak, hogy nem az európai témák uralják a közbeszédet, de arra figyelmeztet: fontosak az ország számára az EP-választások. Ezt ma, a választási kampány alkalmából rendezett bukaresti sajtóértekezleten részletezve, arra figyelmeztetve: a politikusok felelőssége, hogy megértessék a választókkal az EP-választás tétjét, és növeljék a román választók részvételi arányát. Erre szükség is van, hiszen a legutóbbi EP-választáson Romániában alig 27 százalékos volt a részvételi arány a 43 százalékos európai átlaggal szemben.

Az államfő úgy véli, kiemelten fontos kérdés a románok számára az ország mielőbbi felvétele a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, a Moldovai Köztársaság európai integrációja, és az úgynevezett Együttműködési és Értékelési Mechanizmus, amelynek keretében az Európai Bizottság (EB) a román igazságszolgáltatás reformját követi figyelemmel.

Hirdetés