Ponta, a macsó pojáca

Hé, te jány! Kedvet kaptál egy kis árvízhez? - kérdezi a kormányfő beosztottját, a vízügyi minisztert, miközben tűzoltók ringatják őket a térdig érő vízen.
Hirdetés

Nincs az a született vagy választott politikus, aki ne örülne egy kis árvíznek: ilyenkor lehet megmutatni, ki a legény a gáton. És nincs még egy olyan politikus, aki jobban égett volna ebben a szerepben, mint Victor Ponta miniszterelnök. 

Ponta el akarta játszani a határozott vezetőt, de macsó hanghordozása és leereszkedő közeledése az árvízkárosult falusiakhoz csak egy pojácát eredményezett. 
 
El akarta játszani az odafigyelő, kedélyes főnököt Doina Pană vízügyi miniszterrel szemben, ami a román politika második legordenárébb szexista megjegyzését eredményezte. (Băsescu büdös cigánylányozása meghaladhatatlan opus magnum.) 
 
Ponta csónakban
 
Mindeközben a rettenthetetlen kormányfőt és két miniszterét öt tűzoltó-altiszt húzza gumicsónakon a 20-50 centis vízen. Plusz még egy csónakot előttük az operatőrökkel, hogy az olténiai árvízi hajósról minél előnyösebb képek készülhessenek.
 
Szerencsétlen miniszterasszonynak nem elég, hogy a vezetékneve madártollat, illetve defektet jelent, most megkapta a fă megszólítást is.  Ezt magyarra nem is lehet egyetlen szóval lefordítani, inkább a ‘hé, te jány!’ kifejezéssel. A román értelmező szótár szerint lányok, asszonyok bevett megszólítása volt paraszti közösségekben.
 
Moldvában jártas ismerősünk így magyarázta: „a fă kifejezést csak Moldvában hallottam, szóval erőteljesen regionalizmus, ott is hátrányosabb helyzetű családokban használták, és leginkább a teheneket illették vele”.
 
Ja és Ponta ma, miután a hazai sajtó kázust csinált az ügyből, letagadta, hogy tegnap lefăzta Doina Panăt. De hát ő már egy kolosszális plágiumot is letagadott.
 
Ponta, az árvízi hajós
 
Az Academia Cațavencu szatírikus hetilap pedig dolgozik. „Két herceg – két paraszt.”

Hirdetés