Gyúr a Jobbik

A Jobbik jó erőben van. A román sajtó szinte irigyli. Interjú.
Hirdetés

Szávay István magyar parlamenti képviselő és a Jobbik Magyarországért Mozgalom Nemzetpolitikai Kabinetjének vezetője elégedettnek mondja magát a pártja által a magyarországi parlamenti választáson elért eredménnyel.

Szávay a Ziare.com-nak adott rövid interjújában kijelentette, nem lepte meg a romániai magyar választók alacsony részvétele a voksoláson, mert ez a jelenség egész Európában általános.

A Jobbik, mely azt állítja, hogy e választás nyomán Magyarország második legnagyobb politikai erejévé vált, azt ígéri, hogy nem mond le az autonómia elérésének célkitűzéséről a romániai és a más országokban élő magyarok számára.

Elégedett a Jobbik parlamenti választáson elért eredményével? Mennyire áll ez közel a célul kitűzött eredményhez?

A Jobbik Magyarországért Mozgalom (Jobbik) több mint egymillió-tizenhétezer szavazatot szerzett az április 6-i választáson, ami azt jelenti, hogy a legnépszerűbb nacionalista párt lett Európában. Ez az eredmény azt jelenti, hogy 2010 óta több mint 160.000 fővel nőtt a támogatóink száma. És még ha nem is tudtuk minden célunkat elérni, például nem sikerült egyéni körzeteket elnyernünk, azt hiszem, ez elfogadható eredmény.

Sőt, a Jobbik Budapesten kívül mindenhol legyőzte a baloldali Összefogás koalíciót és a Fidesz mögött az ország második legnagyobb erejévé vált. (Az Összefogás koalíció egy öt ellenzéki pártból álló csoportosulás, a szocialistákkal az élen – a szerz.).

Hogy úgy mondjuk, jelöltjeink 2.165 helyen legyőzték a baloldali koalícióhoz tartozó riválisainkat, míg a koalíció csak 800 helyen győzte le a Jobbikot. Természetesen, csak a (kormánypárt, a Fidesz mögött – a szerz.) második helyen végzettekről beszélek. A Jobbik 130 helyen egyértelmű győzelmet ért el, míg a koalíció csak 70 helyen.

A három választás, a 2009-es európai parlamenti és a 2010-es és 2014-es parlamenti választás elemzése után elmondható, hogy folyamatosan nő a támogatóink száma. Míg 2009-ben a Jobbik és a Fidesz közötti arány 1 a 4-hez volt, 2014-ben ez 1 a 2-höz lett.

Azt reméljük, hogy az európai parlamenti választáson az Összefogás baloldali koalíció pártjai megsemmisítő vereséget fognak szenvedni, míg a Jobbik a második legnépszerűbb politikai párttá fog válni Magyarországon és a Fidesz egyetlen riválisa lesz 2018-ban.

A Jobbik otthon 2014-ben a második legnépszerűbb politikai erővé vált és még sok tartalékunk van Budapesten, ahol, sajnos, a Jobbik nem a második helyen végzett, mert jelöltjeit legyőzték az Összefogás baloldali koalíció jelöltjei.

Apropó, a Fidesz által 2011-ben megalkotott magyar választási rendszer túlzott előnyt biztosít a győztesnek, ebből következik a „győztesek” és „vesztesek” közötti nagy aránytalanság. A Fidesznek, például, most kétharmados parlamenti többsége van, annak ellenére, hogy csak a szavazatok 43,55 százalékát kapta meg, miközben a szavazatok 20,69 százalékát megszerző Jobbiknak csak 23 parlamenti mandátuma lesz, ami csak 11,5 százalékos arányt jelent a Parlamentben.

Miként kommentálja, hogy csak 100.000 romániai magyar szavazott, vagyis a lakosság kevesebb mint 10 százaléka? Mivel magyarázza a romániai választók távolmaradását?

Véleményem szerint ez nem nagy meglepetés, és nem hiszem, hogy az alacsony részvétel a választási kínálat következménye, ami nagyon színes volt, 18 pártot tartalmazó listájával.

Európában vannak rá példák, hogy a haza határain kívül élő polgárok kevésbé mennek el szavazni, mint az anyaországban élők.

Például, a 2009-es romániai elnökválasztáson csak 8.777 moldovai román szavazott.

Mindent egybevetve, a Jobbik hálás azoknak, akik szavaztak a magyar választáson, mert azt bizonyították, hogy a Kárpát-medence körül (így! – E-RS) élő minden magyar közösségünk teljes jogú tagja és a magyar nemzethez tartozik.

Milyen tervei vannak a továbbiakban a Jobbiknak?

Választási programunk alapján az új Fidesz-kormány konstruktív ellenzéke leszünk. Politikánk 2003 óta kizárólag a világszerte élő magyarok érdekein alapul – és ez nem változik. Akárcsak eddig, továbbra is támogatni fogjuk az autonómiát.

Sőt, bármilyen javaslatot támogatni fogunk, ami jó a magyaroknak – akár az anyaországban élnek, akár a határokon túl – és szembe fogunk menni mindennel, ami nemzetünk ellenére van. Azt hiszem, ez a politizálás normális módja, a román, horvát, vagy francia politikusok hasonlóan cselekednek a hazájukban.

Még egyszer ki akarom hangsúlyozni, hogy a Jobbik nincs senki ellen, de a magyarok oldalára helyezkedik, ahogy azt az egész világon más pártok is teszik a népeik javára.

Hirdetés