Zsarolás, feljelentés: kampány

Kemény nyilatkozatháború robbant ki az államfő és a miniszterelnök között. Mindkettő vadul kampányol. A legfőbb tét: a novemberi államfőválasztás győztesének kiléte.
Hirdetés

Egyre durvul a választási kampány, és egyre keményebb sértések záporoznak Victor Ponta miniszterelnök és Traian Băsescu államfő között. A legutóbbi államfői megnyilatkozás odáig fajult, hogy a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) feljelentést tett az elnök ellen, amihez az RMDSZ honatyái közül is csatlakozhattak néhányan, bár ez nem pártkötelezettség Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes szerint.

Az államfő vasárnap este egy televíziós interjúban arról beszélt: Victor Ponta hiteltelen, velejéig korrupt, ezért tragédia lenne, ha őt választanák meg államfővé a novemberi elnökválasztáson. Emellett azt is megjegyezte, hogy a családja földügyleteit vizsgáló parlamenti bizottság egyik PSD-s tagja, Gabriela Firea jobban tenné, ha a saját, polgármesterként tevékenykedő férje földügyeit firtatná, mivel előfordulhat, hogy egy napon, amikor hazaér, nem találja őt otthon.
Ponta és Firea ennek nyomán előállt, és közölték: zsarolás és fenyegetés miatt feljelentést tesznek az elnök ellen.

Egyértelmű, hogy mind az elnök megjegyzése, mind a PSD feljelentése kampányérdekeket szolgál. Az államfő kijelentése talán kissé vaskos, de túlzás zsarolásként értelmezni. Annyi viszont bizonyos, hogy részét képezi azon hadjáratnak, amelynek célja a PSD lejáratása, és ezzel a párt esélyeinek csökkentése a közelgő európai parlamenti voksoláson, illetve, ami még fontosabb. a pártelnök, Victor Ponta sanszának csökkentése az őszi államfőválasztáson.

Băsescu ugyan közvetlenül nem érintett egyikben sem, hiszen hivatalban levő, párton kívüli államfőként elvileg nem lehetne köze a napi politikához. Ugyanakkor második mandátuma decemberben lejár, és egyáltalán nem mindegy a számára, hogy ki veszi át a stafétát. Új pártja, a hozzá közel álló politikusok és értelmiségiek által alapított Nép Mozgalom Párt (PMP), amelybe mandátuma lejártával várhatóan vezető tisztségben lép majd be, Elena Udreán kívül nem rendelkezik olyan közismert és befolyásos arccal, aki húzónév lehetne a kampányban, ezért az államfő vállalta magára a feladatot, hogy ahol éri, ott „faragja” a kormányzó PSD-t és annak jelöltjét.

Nem véletlen, hogy Ponta az első számú célpontja, hiszen a felmérések szerint a kormányfő a legesélyesebb arra, hogy elnyerje az államfői címet, amennyiben harcba száll érte. Băsescu viszont nagyon nem szeretné, ha a következő mandátum idején a baloldal az elnöki pozíciót is megszerezné, ezért támadja egyre hevesebben a miniszterelnököt.

Hirdetés

Ugyanakkor a PSD is teljes mértékben tisztában van a választások tétjével, ezért lendültek ellentámadásba, és ezért próbálják meg azt elhinteni a közvéleményben, hogy az államfő megfenyegette és megzsarolta a párt egyik – ráadásul női – politikusát.

Az RMDSZ szerepe ebben a kérdésben tulajdonképpen mellékes. A szövetségnek bőven van törleszteni valója Băsescuval szemben, hiszen székelyföldi látogatásaival és néhány, a magyar füleknek kedves kijelentésével – például azzal, hogy a magyar diákoknak idegen nyelvként kellene oktatni a románt – megpróbálta magához édesgetni a szövetség szavazótáborát. Ezért is vett az RMDSZ teljes mellszélességgel részt az államfő menesztését célzó 2007-es felfüggesztési akcióban, és ezért buzdított részvételére az ugyanebben a témában 2012-ben megrendezett népszavazáson.

Ugyanakkor ez most nem a magyar közösségről szól, még akkor sem, ha az államfő az elmúlt közel egy évben immár magyarellenes retorikával próbálja saját és új pártja népszerűségét növelni. Hanem arról, hogy a megtépázott, felaprózódott és ellenzékbe szorult, magát jobboldalnak nevező fél, amelynek legismertebb és legbefolyásosabb arca Băsescu, képes lesz-e megtartani az egyik legfontosabb állami tisztséget, vagy a baloldal totális hatalomra tesz szert.

Hirdetés