Bár nem az övé, Bukarest nem adná Transznisztriát

Románia és Moldova nemet mond a Dnyeszteren túli szakadárok függetlenedési törekvéseire.
Hirdetés

Moldova és Románia is elítélte szerdán a Dnyeszteren túli szakadár terület úgynevezett parlamentjének döntését, amely egyhangúlag kérte az orosz hatóságokat: ismerjék el a terület függetlenségét, majd tegyék lehetővé Oroszországhoz való csatlakozásukat. Hivatalosan a Moldovai Köztársasághoz tartozik a magát függetlennek tartó, de mások által el nem ismert szakadár terület.

A román külügyminisztérium közleményében kifejtette: támogatja a Moldovai Köztársaság álláspontját, amely szerint ez a döntés semmibe veszi a Dnyeszter-melléki konfliktus rendezésére irányuló folyamatot és Moldova területi épségét. A román külügy aggodalommal vette tudomásul a Dnyeszter-melléki úgynevezett parlament döntését. Bukarest szerint az ukrán helyzetre való tekintettel valamennyi félnek konstruktív magatartást kellene tanúsítania, és tartózkodnia kellene az ilyen fajta egyoldalú döntésektől.
A közlemény szerint Titus Corlățean szerdán egyeztetett Natalia Gherman moldáv külügyminiszterrel a szükséges lépések összehangolásáról, és Didier Burkhalterrel, az EBESZ soros elnökével. Corlățean a nemzetközi szervezet gyors közbelépését kérte.
Traian Băsescu államfő eközben az Unimedia.info román nyelvű moldovai portálnak adott interjúban kijelentette, hogy Románia végig támogatni fogja Moldova területi épségének megőrzését. Băsescu ugyanakkor leszögezte, hogy az Európai Uniónak gazdasági szankciókat kell bevezetnie Oroszországgal szemben, amennyiben bebizonyosodik, hogy Moszkvának szerepe volt az „Ukrajna keleti részének biztonsága ellen elkövetett merényletekben”. A szankciók között említette példaként az orosz gázimport tilalmát. Szerinte Európa 5-6 éven belül függetleníteni tudja magát az orosz gáztól.

Hirdetés