Beszólt a maszolnak a Jobbik elnöke

Jobbik: a Fidesz mankójától a romagyilkosságokig. Ezzel a címmel jelent meg cikk a maszol.ro-n március 21-én, amely kicsapta a biztosítékot Vona Gábornál.
Hirdetés

Perrel fenyegette meg a maszol.ro-t a Jobbik elnöke. Vona Gábor szerint sérti emberi méltóságát és az ártatlanság elvét a portálon március 21-én megjelent cikk egyik állítása, mely szerint pártja politikusainak szerepük volt a magyarországi romagyilkosságokban. A Maszolhoz eljuttatott levelében a magyarországi politikus „új, hiteles cikket” követel, a végén pedig megjegyzi: ha nem közlik az állítás bizonyítékait, vagy nem kérnek nyilvánosan bocsánatot, akkor a bírósághoz fordul jogorvoslatért. „Cikkünkben nem azt állítottuk, hogy a Jobbik politikusai részt vettek a cigánygyilkosságokban, hanem csupán azt, hogy cigányellenes retorikájuk, uszításuk szerepet játszhatott a tragikus eseményekben” – írja a Maszol szerkesztősége. Válaszukban a Jobbik elnökének a figyelmébe ajánlanak pár, az írásban szereplő tényt. Ilyen például az, hogy a (Magyarországon korábban megjelent írások alapján készült) cikkben írtak például az érintett fél, a magyarországi Országos Cigány Önkormányzat 2007. júniusi tüntetéséről a Jobbik székháza előtt, amelyen a résztvevők „a magyarországi cigány közösség méltóságát sértő, gyűlöletkeltés, uszítás, közösség elleni izgatás” ellen emelték fel szavukat.

Szólnak ugyanakkor arról is, ami kimaradt: „Kitérhettünk volna arra is, hogy 2007-ben a Jobbik alelnöke, Biber József Tibor közleményben jelentette ki: a cigányság körében jelentős a vérfertőzésből született populáció nagysága, amit az utóbbi időben nyilvánosságra került családon belüli erőszakról szóló bűnügyi hírek bizonyítanak. A pártvezető ebből azt a következtetést vonta le, hogy «a cigányságnak vérfertőzés útján degenerálódó, ősközösségi szintű szubkultúrában élő rétege termeli ki magából a cigánybűnözés egy részét» – írja a Maszol szerkesztősége, felidézve azt is, hogy a kijelentés kapcsán a kisebbségi ombudsman bocsánatkérést várt az alelnöktől, leszögezve, a párt megközelítése amellett, hogy sérti és megalázza a magyarországi cigányság mélyszegénységben élő, legkiszolgáltatottabb rétegeit, olyan összefüggéseket sejtet, amelyek hangoztatása már évtizedek óta nem fogadható el a demokratikus társadalmakban.

Vona Gábor levelét Menyhárt Gabriella, a Jobbik romániai jogi képviselője továbbította a Maszol szerkesztőségének. Az ügyvéd a maszol.ro-nak elmondta: Magyarországon már született olyan bírósági döntés, amely kimondja, hogy a pártnak és politikusainak nincs közük a romagyilkosságokhoz. „Ez az ítélet már megszületett, csak még nincs megszerkesztve” – közölte Menyhárt Gabriella.

Hirdetés