Erdélyi színművész is esélyes idén a Kaszás Attila-díjra

Hetedik alkalommal adják át idén a Kaszás Attila-díjat. A három jelölt között van az erdélyi Nagy Alfréd is, szavazni már lehet online.
Hirdetés

Nagy Alfréd, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház tagja Pogány Judittal (Örkény István Színház) és Schneider Zoltánnal (Radnóti Miklós Színház) „mérkőzik meg” a díjért és a közönség szavazataiért, hiszen így dől el, hogy ki veheti át szeptember 8-án az elismerést. A www.kaszasattiladij.hu oldalon már lehet szavazni, május 12-től pedig telefonon és sms-ben is várják a voksokat, egészen június 12-ig.

– Az eredeti elképzelés az volt, hogy olyan díjat alapítsunk, amelyről a színészek dönthetnek, és nem a politika – így idézte fel a Mozaik Művészegyesülettel közösen 2008-ban alapított elismerés „születésének” körülményeit Pokorni Zoltán, Budapest XII. kerületének polgármestere. A díjra a magyar nyelvű színházak saját társulatuk egy-egy tagját javasolhatták. A nomináltak a második szakaszban önmaguk közül, titkos szavazással választották ki a továbbjutó három színészt. Pokorni Zoltán kiemelte: a színházak érdeklődése megnőtt a díj iránt, idén már 38 nevezés érkezett. A szavazási eljárást három éve változtatták meg, így az utolsó körben a három jelölt közül a közönség választhatja ki, hogy ki kapja az elismerést. A jelölteket bemutató folyamat júniusig tart. A közmédia televíziós csatornáin 4 perces kisfilmeket sugároz róluk egy hónapon keresztül, és a kulturális műsorokban is teret ad az eseménynek. A Heti Válasz, a Magyar Nemzet és a kultura.hu is bemutatja a jelölteket.

A díjat (amellyel 500 ezer forintos pénzjutalom is jár) 2008-ban Szarvas József, 2009-ben Nemes Levente, 2010-ben Mátray László, 2011-ben Mucsi Zoltán, 2012-ben Bányai Kelemen Barna, 2013-ban pedig Borovics Tamás vehette át.

Hirdetés