Halál komolyan vett kiütős játék Kolozsváron

Kolozsváron szedte áldozatait a hét végén a „knockout game”. Egy nap alatt öt áldozat, hárman kórházban.
Hirdetés

Szombaton öt ember esett áldozatául az Amerikai Egyesült Államokból importált, erőt fitogtató „knockout game” típusú játéknak Kolozsváron – számolt be Știridecluj.ro.

Egy 16 éves bokszoló, Alexandru Macingo szombaton előbb a Párizs utcában ütött le három embert, majd néhány utcával odébb további két áldozatot szemelt ki magának, akiknek azonban sikerült elmenekülniük. Három áldozat kórházban van, kettejüknek 45-50 napos gyógyulási időszakra van szüksége, egyiküknek 20-25 napos kezelésre.

Bár Macingót és társait a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezné, Marius Pantea Călin ügyész a szabadlábon való vizsgálódást rendelte el, mivel az agresszorok „kiskorúak és nem minősülnek közveszélyesnek”.

A knockout game Amerikában kezdődött, kamaszok körében, a kilencvenes évek elején. Az első halálos áldozata 1992-ben egy norvég egyetemista volt. A „játék” lényege, hogy váratlanul, egyetlen jól irányzott és erős ütéssel üsse ki az áldozatot, lehetőség szerint halálosan, de legalábbis öntudatlan állapotba hozva. Sikertelen ütés esetén a büntetés az, hogy a bántalmazót saját társai jelentik fel a rendőrségen.

Tizenegy év alatt a játéknak számtalan halálos áldozata volt, a nemzetközi média felkapta az eseteket. Ennek következményeként az egyesült államokbeli hatóságok rendkívül erőteljesen léptek fel, az ilyen esetekben ugyanazokat a büntetéseket alkalmazva a kiskorú bántalmazókra, mint a felnőttekre, bűnrészesként kezelve azokat is, akik valamilyen formában rögzítik az eseményt.

Hirdetés